Samostalni umetnici izborili povlašćenu cenu javnog prevoza zbog specifičnog radnog statusa

Skupština grada Beograda usvojila je predlog da se samostalnim umetnicima i umetnicama i samostalnim stručnjacima i stručnjakinjama u kulturi omogući povlašćena cena za javni prevoz na teritoriji grada Beograda.

Tokom prošle nedelje Skupština grada Beograda usvojila je predlog da se samostalnim umetnicima i samostalnim stručnjacima u kulturi omogući povlašćena cena za javni prevoz na teritoriji grada Beograda.

Iz ULUS-a tim povodom su izjavili da se radi o samo jednom koraku ka poboljšanju radnih i socijalnih uslova na kojima ovo i druga umetnička udruženja zajednički rade:

„Ovo je veoma važan pomak u pogledu unapređenja uslova u kojima više od 2000 beogradskih samostalnih umetnika i stručnjaka u kulturi žive i rade“.

Kako je Milena Putnik, članica Upravnog odbora ULUS-a u izjavi za Mašinu pojasnila, samostalni umetnik i samostalni stručnjak u kulturi predstavljaju posebno osetljivu i specifičnu radnu kategoriju koja je često neprepoznata u društvenom okruženju i legislativi, pa niz zakona i odredbi ne unapređuje radno pravo i okruženje u kojem ovaj rad može adekvatno da se ostvari.

Često se, kaže Milena Putnik, status samostalnog umetnika poistovećuje sa statusom zaposlenog ili pak sa preduzetničkim statusom. Ipak, kako ona naglašava – „status samostalog umetnika je drastično različit po tome što je bez stalnih prihoda“. On se ne sme poistovećivati ni sa nezaposlenima, objašnjava dalje, „jer u pitanju je specijalizovana radna kategorija, koja stiče i održava svoj radni status u skladu sa profesionalnim standardima“.

Radna grupa ULUS-a za pitanja samostalnih umetnika je još pre dve godine započela inicijativu za uvođenje povlašćene cene javnog prevoza za samostalne umetnike i stručnjake u kulturi koji žive i rade na teritoriji Beograda, kako Putnik naglašava, sa idejom da bi sticanje povlastice za javni prevoz značajno poboljšalo njihove uslove za rad:

„Rezultati ankete sprovedene u saradnji sa ostalih 27 udruženja umetnika i stručnjaka u kulturi koja su registrovana na teritoriji Beograda u maju 2022, pokazali su da samostalni umetnici i stručnjaci u kulturi imaju potrebu da koriste javni prevoz, ali da im niska godišnja primanja to ne dozvoljavaju, jer ogromna većina na godišnjem nivou zarađuje ispod ili u visini minimalne zarade.“

Kako Putnik dalje objašnjava, umetnici su najčešće prinuđeni da koriste javni prevoz kao jedino prevozno sredstvo i tada se najčešće odlučuju za kupovinu nepersonalizovane, jednokratne karte za prevoz i u mogućnosti su da na mesečnom nivou odvoje do 1000 ili 2000 dinara u zavisnosti od gradske zone.

„Akneta je potvrdila neophodnost uvođenja povlašćenog javnog prevoza za samostalne umetnike i stručnjake u kulturi, koji bi mnogo češće i redovnije koristili javni prevoz da imaju mesečne povlastice“, zaključila je.

Odlukom Skupštine Grada Beograda od 18. avgusta  prepoznata je specifičnost ove kategorije zaposlenih i oni su dodati na listu povlašćenih kategorija korisnika, poslednje su informacije do kojih su iz ULUS-a došli.

„U cenovniku usluga Direkcije za javni prevoz Grada Beograda biće izjednačena sa ostalim osetljivim kategorijama, tako da će cena mesečne karte za prvu i drugu zonu iznositi 1120 dinara za sve samostalne umetnike i stručnjake u kulturi sa prebivalištem na teritoriji Beograda,“ pojasnila je Milena Putnik, naglasivši da su  sve osetljive kategorije cenovno izjednačene, osim starosnih penzionera i učenika/studenata, kojima su nešto povoljnije usluge.

Kako je ova članica Upravnog odbora ULUS-a izjavila, očekuje se da će ova odluka stupiti na snagu do ponedeljka 28. avgusta.

U ovoj zajedničkoj inicijativi reprezentativnih umetničkih udruženja, pored ULUS-a su učestvovali i Udruženje književnika Srbije, Udruženje književnih prevodilaca Srbije, Udruženje kompozitora Srbije, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, Udruženje filmskih umetnika Srbije, Udruženje baletskih umetnika Srbije, Stanica servis za savremeni ples, Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, Udruženje filmskih glumaca Srbije, Udruženje arhitekata Srbije, Srpsko arheološko društvo, Nacionalni komitet ICOM Srbija, Udruženje filmskih i televizijskih umetničkih saradnika Srbije, BAZAART, Međunarodni muzički centar „Maestro International“ i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije.

Udruženje likovnih umetnika Srbije će u saradnji s ostalim reprezentativim udruženjima nastaviti rad na započetim poslovima rešavanja brojnih pitanja i problema s kojima se suočavaju samostalni umetnici i stručnjaci u kulturi, najavljuju iz ULUS-a.

V.K.

Prethodni članak

Trauma tranzicije: pre 25 godina bankrot piramidalnih banaka izazvao građanski rat u Albaniji

Aktivisti oštetili imovinu podizvođača Ziđina da bi sprečili rušenje planine Starica

Sledeći članak