Savez samostalnih sindikata Srbije: „Paternalno odsustvo priprema očeve za roditeljstvo“

Savez samostalnih sindikata Srbije ističe da je za ostvarivanje veće rodne ravnopravnosti, osim učešća žena na tržištu rada, potrebno ohrabrivati muškarce da se aktivno uključe u roditeljstvo. Istraživanja svetskih univerziteta govore o mnogim benefitima aktivnog roditeljstva za muškarce i porodice.

Prema navodima Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), što više muškaraca bude imalo pristup paternalnom odsustvu i koristilo to pravo, u svetu će biti više očeva spremnih na očinstvo.

Istraživanje Univerziteta Harvard koje iz SSSS navode, pokazuje da je vreme provedeno sa tek rođenim detetom dobro za uspostavljanje veze sa bebom, njen razvoj i međusobni odnos roditelja. Za još jednu korist se saznalo zahvaljujući podacima iz istraživanja o paternalnom treningu mozga.

Na osnovu poređenja moždanog skenera 20 očeva iz Španije i 20 očeva iz Sjedinjenih Američkih Država, utvrđeno je da su Španci u velikoj prednosti jer su njihove analize pokazale veću promenu u delu mozga čiji je posao da pruži i održava pažnju, tj. oni su pokazali sposobnost da se brže i lakše prilagode promenama u iskustvu i okruženju.

Moguće objašnjenje ove razlike leži u tome što su Sjedinjene Američke Države jedna od sedam država bez plaćenog paternalnog odsustva. U Španiji je situacija mnogo povoljnija jer očevi dobijaju 16 nedelja plaćenih u potpunosti, uz mogućnost da tokom prve tri godine uzmu neplaćeno odsustvo. Na radnom mestu uživaju punu zaštitu tokom prve godine.

Prethodna istraživanja su takođe iznedrila slične rezultate, nalaze SSSS. Studija koja je 2018. sprovedena u Nemačkoj je pokazala da paternalno odsustvo ima dugoročne efekte na uključenost očeva u brigu o detetu i kućne poslove.

Pandemija je, takođe, odigrala ulogu jer su očevi postali mnogo posvećeniji deci i njihovim potrebama. Za neke, nema više povratka na stari način funkcionisanja jer su sada očevi ti koji zahtevaju fleksibilnije radno vreme i paternalno odustvo da bi provodili vreme sa decom.

Situacija u Srbiji

Savremeno doba donosi nove zahteve i dileme pred pojedince koji žele da budu roditelji. Muškarci koji žele drugačiji stil roditeljstva od ustaljenih normi najčešće nemaju na koga da se ugledaju ili nemaju s kim da podele iskustva, jer bez obzira na pomake na tržištu rada tokom socijalizma, javna sfera i tržište rada u Srbiji su i dalje značajno patrijarhalni.

Za razliku od mnogih evropskih država, u Srbiji otac nema pravo na porodiljsko odsustvo nakon rođenja deteta, već može koristiti pravo na porodiljsko odsustvo samo u posebnim slučajevima.

Kako smo ranije pisali, kada prođe period porodiljskog odsustva, da bi otac „preuzeo“ negu o detetu, osim potvrde da majka radi, mora postojati i „sporazum u pisanoj formi između njega i supruge o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta“.

Istraživanje o balansu između poslovnog i privatnog života koju je sprovela Poverenica za ravnopravnost, o čemu ste više mogli da čitate na Mašini, pokazuje da roditeljsko odsustvo još uvek pretežno koriste žene (82%) i da je čak jedna trećina ispitanih žena napustila posao kako bi se brinula o deci.

A.G.A.

Prethodni članak

U španskom gradu Gernika oglašene sirene u znak solidarnosti sa palestinskim narodom u Gazi

Proizvodnja hrane širom sveta će biti ugrožena i ako se globalno zagrevanje zaustavi na 1.5°C

Sledeći članak