Slovenačka Levica će ući u koalicionu vladu sa Pokretom Sloboda

U Sloveniji je mesec dana nakon izbora dogovoreno formiranje vlade u kojoj će tri ministarstva voditi Levica.

Buduća ministarka kulture Republike slovenije biće Asta Vrečko, ministarstvom rada, porodice, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti će upravljati Simon Maljevc, dok će Luka Mesec biti ministar solidarne budućnosti.

Sporazum o koalicionoj vladi 24. maja su potpisali predstavnici Pokreta Sloboda, Socijalno demokratske partije i Levice. O ulasku u vladu se prethodno na tajnom glasanju izjasnilo članstvo Levice, podržavajući ga sa 90% glasova.

Podsetimo, u Sloveniji su krajem aprila održani parlamentarni izbori na kojima je 34.5% glasova, odnosno 41 mesto u parlamentu, dobio novoformirani Pokret Sloboda na čelu sa Robertom Golobom, bivšim direktorom državne elektroprivrede. Socijalno demokratska partija je osvojila oko 6%, a Levica prešla cenzus sa 4.39%. Za većinu u slovenačkom parlamentu potrebno je imati 46 poslanika, zbog čega je bilo neizvesno da li će Levica biti deo vladajuće koalicije.

U intervjuu koji je dao Mašini krajem prošle godine Luka Mesec je istakao da su za Levicu značajne teme kao što su plata za život, stambene politike i stambena gradnja kao i ekološka transformacija.

Ovogodišnji izbori u Sloveniji smatraju se prelomnim jer je na njima sa vlasti pao konzervativni premijer Janez Janša, čiji su poslednji, dvogodišnji mandat na čelu države obeležile optužbe za autoritarnost i dugotrajni građanski protesti. Janšina Slovenačka demokratska stranka je na izborima osvojila 22.5% glasova.

I.K.

Prethodni članak

Predsednički izbori u Kolumbiji – šansa za levicu

O ženskom otporu u vizuelnoj kulturi: Predstavljanje knjige Jasmine Tumbas „I am Jugoslovenka“ večeras u Kino Sali MSUV

Sledeći članak