Smenjena v. d. direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“

VD direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, dr Ivana Stašević Karličić, smenjena je danas sa te funkcije nezvanično prenose mediji.

Smena v.d. direktorke desila se nakon više od devet meseci štrajka zaposlenih u u najstarijoj psihijatrijskoj ustanovi u Srbiji koji su zahtevali njenu smenu zbog, kako su navodili, nesavesnog vođenja institucije i trošenja resursa klinike, ali i zbog sistemskog mobinga kojim su izloženi zaposleni.

Kako je Mašina ranije pisala, zaposleni Klinike „Dr Laza Lazarević“ okupljeni u tri sindikata su 29. septembra prošle godine obustavili rad, nakon što su nekoliko dana ranije u krugu ustanove održali jednočasovni štrajk upozorenja. To je bio „poslednji vapaj zaposlenih koji pokušavaju da zaštite i svoje pacijente, koji spadaju u posebno ugroženu grupu, a i da sebi obezbede pristojne uslove za rad“, rekao je tom prilikom za Mašinu predsednik republičke organizacije jednog od tri sindikata koji stoje iza protesta, Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić.

Nakon ovog štrajka zaposleni i zaposlene su održali i konferenciju za štampu pod nazivom „Ishodi i posledice fatalnih lečenja u Klinici za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević“ na kojoj su javnost informisali o zabrinjavajućim metodama lečenja pacijenata u ovoj ustanovi koje je, prema njihovim navodima, uvela v.d. direktorka čiju su smenu tražili. Kako smo tada izveštavali, protiv v.d. direktorke je u oktobru podneta anonimna krivična prijava po nekoliko stavki, na koju nije poznata reakcija istražnih organa, kako je za Mašinu ranije prokomentarisao predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

Podsetimo, oko 50 zaposlenih u ovoj ustanovi je dobilo i upozorenja pred otkaz nakon što su učestvovali u jednom od protestnih okupljanja na kojima se zahtevala smena v.d. direktorke, prestanak mobinga prema zaposlenima i izbacivanje okrutnih metoda ophođenja prema pacijentima.

Štrajk u klinici Laza Lazarević podržavala su sva tri sindikata aktivna u ovoj ustanovi. Štrajkački odbor je na desetine opomena pred otkaz koje se uručuju zaposlenima reagovao saopštenjem u kom se ponavlja tvrdnja da je preko 25 lekara specijalista i 40 tehničara napustilo kliniku zbog v.d. direktorke, koja je na ovom mestu oko pet i po godina, iako po Zakonu nije mogla da bude više od nekoliko meseci, na šta su upozoravali zaposleni i predstavnici sindikata.

Kako smo ranije pisali, analiza koalicije prEUgovor obavljena početkom decembra pokazala je da je gotovo 80% vršilaca dužnosti u Srbiji postavljeno nezakonito. Vršioci dužnosti čine veliku većinu, odnosno čak tri petine od 400 rukovodećih položaja u državnoj upravi Republike Srbije. Koalicija prEUgovor je istakla da bi vršioci dužnosti smeli da se postavljaju na svega tri meseca, i bez „produžetaka“. Međutim, čak 77% postavljenja vršilaca dužnosti za vreme vlade Ane Brnabić otpada na nezakonito produžavanje v.d. statusa.

I.P.

Prethodni članak

Promena statusa javnih preduzeća u d.o.o. i a.d. smanjuje transparentnost poslovanja i omogućava njihovu privatizaciju, upozoravaju iz ekspertske organizacije Transparentnost Srbija

Štrajk u fabrici Falk Ist u Knjaževcu, sindikat poručuje do ispunjenja zahteva

Sledeći članak