50 upozorenja pred otkaz lekarima u klinici Laza Lazarević, koji nastavljaju borbu štrajkom i protestima

Zaposleni u psihijatrijskoj klinici dr Laza Lazarević održaće još jedno okupljanje da bi javnosti skrenuli pažnju na to da štrajkačima prete otkazi.

„Posle 200 dana štrajka – sedam meseci borbe sa v.d. direktorkom Ivanom Stašević Karličić, koja krši zakon neprestano – događaji su primili dramatičan sled“, kaže za Mašinu dr Ljiljana Simić, lekar specijalista u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Naime, svi zaposleni koji su učestvovali u jednom od protestnih okupljanja na kojima se zahtevala smena v.d. direktorke, prestanak mobinga prema zaposlenima i izbacivanje okrutnih metoda ophođenja prema pacijentima dobili su upozorenja pred otkaz.

„Po našim informacijama u pitanju je oko 50 upozorenja. Štrajkači su pozivani od kuće, sa slobodnih dana ili godišnjeg odmora da dolaze po upozorenja. I dalje se uručuju“, konstatuje dr. Simić.

Po njenim rečima, zaposleni su tokom štrajka i protesta poštovali Zakon o štrajku, a svi protesti su bili uredno prijavljeni i pratila ih policija.

„Sva upozorenja pred otkaz imaju za temelj lažne optužbe ometanja rada klinike. Pripadnici MUP-a, podsećamo, svaki dan prate štrajk prisustvom i do današnjeg dana nisu imali ni jednu intervenciju niti izveštaj negativan po štrajkače. I same vođe štrajka snimaju skup, upravo zbog očekivanih laži i manipulacija“, decidna je Simić.

Simić tvrdi da je uručivanje opomena pred otkaz naredila v.d. direktorka klinike, te da je Stašević Karličić zaposlene koji zahtevaju njenu smenu i učestvuju u štrajku i pojedinačno zvala na razgovor, da bi ih „posavetovala“ da od štrajka odustanu.

„U nedostatku načina da nas prisili da odustanemo v.d. direktora je u prethodnih nekoliko dana preduzela očajničke poteze”, ocenjuje Simić i dodaje: „Ovakav postupak, kome prethodi iracionalno poricanje štrajka u kome učestvuju i podržavaju ga skoro svi zaposleni nije nikad viđen u jednoj ustanovi, preduzeću ili igde. Uveliko narušen rad klinike za koji je v.d. direktora Klinike dr Laza Lazarević Ivana Stašević Karličić isključivo kriva, dobio je dodatnu štetu ugrožavanjem rada pedesetak zaposlenih: lekara, sestara, medicinskih tehničara, defektologa i nemedicinskih radnika“.

Resorna ministarka je predložila smenu Stašević Karličić još početkom decembra 2022, ali se stvari od tada nisu pokrenule sa mrtve tačke.

Štrajkači: borimo se za život i dostojanstvo lekara i pacijenata

Podsetimo, štrajk u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ traje od sredine septembra. Protiv v.d. direktorke je u oktobru podneta anonimna krivična prijava. Štrajkači tvrde da su ugroženi dostojanstvo i bezbednost i osoblja klinike i pacijenata.

Na konferenciji za štampu održanoj krajem januara predstavnice štrajkačkog odbora, doktorke specijalistkinje psihijatrije, svedočile su da je, između ostalog, v.d. direktorka uvela protokol po kom se od medicinskog osoblja se zahteva da izuzetno uznemirene pacijente, nakon primene hemijskih sedativa, vezuju kaiševima za pokretne stolice, zatim (sic!) prekrivaju belim čaršafom, te „fajtaju“ sedamdesetoprocentnim rastvorom alkohola, ocenjujući to kao izuzetno okrutno i nehumano postupanje.

Na to da javnosti predstave šta trpe pacijenti predstavnici štrajkačkog odbora su se odlučili kako bi reagovali na tvrdnje v.d. direktorke da se štrajkači zapravo protive uvođenju „inovativnih procedura i metoda“, kako je takve navode parafrazirao Danas.

„Iz uprave kažu i da, zahvaljujući velikoj većini zaposlenih u Klinici, koji su uložili puno napora i truda tokom akreditacije Klinike, potom u uvođenje savremenih lekova i metoda u proces lečenja pacijenata, u poboljšanje uslova rada, a zarad postizanja i unapređenja kvaliteta rada čitave ustanove, pacijenti ne trpe zbog pritiska onih‚ kojima ne odgovara ni red ni rad‘“.

Dr Ljiljana Simić; Foto: Medija Centar

Šest godina na mestu na kom se po zakonu sme biti nekoliko meseci

Štrajk u klinici Laza Lazarević podržavaju sva tri sindikata aktivna u ovoj ustanovi. Štrajkački odbor je na desetine opomena pred otkaz koje se uručuju zaposlenima reagovao saopštenjem u kom se ponavlja tvrdnja da je preko 25 lekara specijalista i 40 tehničara napustilo kliniku zbog v.d. direktorke, koja je na ovom mestu oko pet i po godina.

Podsetimo, uprava klinike negira takve navode, a krajem januara je zbog sličnih tvrdnji i – navoda da je protiv Stašević Karličić u oktobru 2022. podneta krivična prijava zbog podozrenja da je oštetila republički budžet za najmanje 101,5 miliona dinara, te da je počinila krivična dela prevare, trgovine uticajem i falsifikovanja službene isprave – koje je izneo predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, uprava klinike objavila da je „kontra“ krivična prijava podnesena i protiv njega.

Panić je istom prilikom skrenuo pažnju i na to da je Stašević Karličić vršilac dužnosti već šestu godinu, dok zakon predviđa da se v.d. može biti samo nekoliko meseci, a „nakon tog perioda mora se raspisati novi konkurs ili postaviti novi vršilac dužnosti“.

Podsetimo, analiza koalicije prEUgovor obavljena početkom decembra pokazala je da je gotovo 80% vršilaca dužnosti u Srbiji postavljeno nezakonito. Vršioci dužnosti čine veliku većinu, odnosno čak tri petine od 400 rukovodećih položaja u državnoj upravi Republike Srbije. Koalicija prEUgovor je istakla da bi vršioci dužnosti smeli da se postavljaju na svega tri meseca, i bez „produžetaka“. Međutim, čak 77% postavljenja vršilaca dužnosti za vreme vlade Ane Brnabić otpada na nezakonito produžavanje v.d. statusa.

Organizacioni odbor protesta u klinici Laza Lazarević je pozvao građane da se pridruže štrajkačima na još jednom protestnom okupljanju koje će biti održano u četvrtak, 23. marta u 14. časova, ispred zgrade klinike u Višegradskoj 26 u Beogradu.

I.K.

Prethodni članak

Bušenje Savskog nasipa se nastavlja uz pomoć policije, građani protestuju

Novi klimatski izveštaj je vodič za deaktiviranje klimatske tempirane bombe, izjavljuje Generalni sekretar UN

Sledeći članak