Solidarnost i saosećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Povodom 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, koji su Ujedinjene nacije uspostavile 2015. godine, članice Žena u crnom i Autonomnog ženskog centra su danas, od 13h do 14h, na Trgu Republike u Beogradu održale protest stajanjem u crnini i ćutanju.

Tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije pripadnici srpskih oružanih formacija su sistematski seksualno zlostavljali žene ne-srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, podsećaju iz Žena u crnom i Autonomog ženskog centra.

Kako saopštavaju u najavi za današnji protest, u Bosni i Hercegovini je silovano preko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše bosanskih Srba.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mesto najmasovnijeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini, ističe se u saopštenju.

Haški tribunal je u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovečnosti.

Današnjim protestom Žene u crnom i Autonomni ženski centar nastavljaju da iskazuju solidarnost i saosećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, prema onima koje su ubijene, ali i onima koje su preživele.

Podsetile su i na činjenicu da u Srbiji Zakon o civilnim invalidima rata, kao ni Strategija o borbi protiv nasilja prema ženama, žene koje su preživele ratni zločin silovanja ne prepoznaje kao civilne žrtve rata.

Kako se najavljuje u saopštenju, Žene u crnom i Autonomni ženski centar će zajedno sa Udruženjem žrtava rata Foča (1992-1995) organizovati posetu Foči, 19. juna 2021. godine.

V.K.

Prethodni članak

Manifest prekarno zaposlenih skreće pažnju na posledice neoliberalizacije univerziteta i poziva na ujedinjenje prekarnih radnika

Intervju sa Renom Redle i Vladanom Jeremićem: O potencijalima transformativnosti umetničke prakse

Sledeći članak