Solidarnost pre svega

Foto: Miloš Starčević
Foto: Miloš Starčević

U Beogradu je danas održan najmasovniji protest u proteklih šest dana.

Protest su organizovali Policijski i Vojni sindikati Srbije, a pridružili su im se članovi Prosvetnog sindikata Vojvodine, građanskih inicijativa i mladi koji već nedelju dana svakodnevno protestuju iskazujući protivljenje vladavini i političkom kursu Aleksandra Vučića.

Teško je bilo proceniti broj prisutnih, ali je evidentno da je došlo do velikog porasta broja demonstranata. Ispred palate Srbija (nekadašnji SIV), govornici su izjavili da je bilo više od osamdeset hiljada prisutnih. Pa ipak, okupljenih bi bilo i više da zaposleni u vojsci i policiji nisu za danas bili većinski radno angažovani: prema predstavnicima sindikata vojska je dobila naređenje za učestvovanje u akciji „Očistimo Srbiju“.

Nakon što su u toku poslednja dva protestna dana desničarski provokatori na čelu sa opskurnim Tešom Tešanovićem marginalizovani, a na kraju i potpuno istisnuti, postalo je jasno da je pokret dobio i na brojnosti i sadržaju. Poruke na transparentima su u najvećoj meri bile socijalne sadržine: od zahteva za vraćanjem penzija i prestankom gaženja radničkih prava pa do onih duhovitijih koje su predstavljale premijera Srbije kao marionetu nemačke kancelarke Angele Merkel.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić, za Mašinu je prokomentarisao da je današnje dešavanje:

Jako ohrabrujuće zato što su se vojni i policijski sindikat pridružili omladini, tu si i prosvetni radnici i to već ukazuje da je moguće napraviti širu zajedničku akciju na odbrani i ljudskih i socijalnih prava.

Bakić se osvrnuo i na jučerašnju posetu Aleksandra Vučića fabrici Goša o kojoj smo pisali.

Mislim da poseta nije slučajna, posebno pošto je Vulin dao drugačiju izjavu neposredno pre toga. Tako da ta poseta Vučića Goši govori da je on svestan moguće opasnosti po njegovu vlast.

Deo protestne mase koja je danas prošetala Beogradom.

Posted by Mašina on Saturday, 8 April 2017

 

Protest je započeo ispred Doma vojske odakle su se prisutni u koloni uputili prema zgradi vlade gde su govore održali predstavnici sindikata. Pored lošeg stanja u konkretnim resorima oni su istakli i neslaganje sa celokupnom – kako ju je okarakterisao predstavnik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović – „osiromaši pa manipuliši“ politikom vladajuće garniture. Predstavnici sindikata su pozvali svoje kolege da podrže građanske proteste koji su u toku, i pozvali na solidarnost sa radnicima i radnicama fabrika koji su u štrajku ali i na međusobnu solidarnost uopšte.

Nakon održanih govora protestna kolona se uputila preko Zelenog venca i Brankovog mosta do Palate Srbija gde je nakon ponovnog obraćanja organizatora skup okončan uz najavu nastavka borbe za radnička prava.

Ulivanje socijalne dimenzije, po svemu sudeći, smanjilo je i ostale, tradicionalne antagonizme – sve vreme je na čelu kolone išao baner sa natpisom „Narode, pederi su sa vama“.

Ovaj protest je na specifičan način pokazao veliko nezadovoljstvo okupljenih posledicama sprovođenja neoliberalnih politika privatizacije, deregulacije i štednje.

Foto: Miloš Starčević
Foto: Miloš Starčević
Foto: Miloš Starčević
Foto: Miloš Starčević
Foto: Miloš Starčević
Foto: Miloš Starčević

Prethodni članak

Peti dan

Selo u borbi za opstanak

Sledeći članak