Sprečena deložacija porodice Havatmi

Foto: Marko Miletić
Foto: Marko Miletić

Solidarnom akcijom oko stotinu građana danas je sprečena deložacija porodice Havatmi iz njihovog stana u Beogradu.

U naselju Dorćol, ispred zgrade u kojoj se nalazi stan ove porodice okupilo se oko stotinu građana i građanki među kojima su bili kako pripadnici različitih organizacija tako i ljudi iz komšiluka. Svojim prisustvom oni su želeli da nenasilnim metodama spreče izbacivanje penzionerke Branke Havatmi i njenog sina s invaliditetom iz njihovog stana od strane privatnih izvršitelja i policije.

Ova akcija solidarnosti je dala svoje rezultate. Verovatno izbegavajući loš publicitet privatni izvršitelji se nisu pojavili pa su se tako i okupljeni građani razišli nakon par sati.

Do pretnje izbacivanja iz stana je došlo nakon što je privatni izvršitelj Nenad Botorić na osnovu naplate duga od 6.500 evra prodao stan porodice Havatmi. Stan je prodat i pre zakonskog roka koji je Branka Havatmi dobila da otplati dug što nije odbijala da učini.

Činjenica da je izvršitelj Botorić prodao stan u veoma kratkom roku, i pre završetka postupka, za svega 16.000 evra na lokaciji u kojoj bi stan te veličine mogao da košta i više od 90.000 evra govori u prilog sumnjama da se ne radi ni o kakvom izvršenju pravde već pokušaju brzog sticanja materijalne koristi.

Deregulacija sistema pravosuđa, odnosno uvođenje privatnih izvršitelja i notara, omogućava i štiti ovakvo ponašanje lica koja bi trebalo da omoguće pristup pravnom sistemu svim građanima. Jednako tako i novi zakon o stanovanju povećava rizik od plenidbi i deložacija. Izgleda da samo solidarne akcije za sada mogu makar delimično zaštiti one kojima takav sistem ne pruža nikakvu pravičnost.

Foto: Marko Miletić
Foto: Marko Miletić

Povodom velikog odziva građana na ovu akciju, Branka Havatmi je za Mašinu rekla da je jako dirnuta tolikom podrškom.

Ne mogu da verujem da sam ja ovo zaslužila. Ja volim ljude i volim da pomažem ljudima, ali sam ovim zapanjena. Ne zaboravljam kad mi neko učini – kad god me neko bude pozvao, u po‘ noći u po‘ dana, računajte da ću svima biti podrška.

Sprečavanje ove deložacije je okupilo veliki broj organizacija s levice. U zajedničkom saopštenju kažu da je:

Trajno rešenje i sprečavanje daljeg nasilja nad najugroženijima moguće samo ukoliko se stvari promene sistemski. Pre svega, nužno je zabraniti izvršenja duga nad jedinim krovom nad glavom kao i prinudna iseljenja po bilo kom osnovu iz jedinog stana kojeg dato domaćinstvo ima i može da priušti, po uzoru na procedure koje se primenjuju u Sloveniji. Takođe, izvršenja se moraju vratiti u nadležnost suda kako bi se štitio javni interes a ne privatna volja izvršitelja.

Akciju je organizovano podržala i jedna desničarska skupina. Tako i problem deložacija postaje još jedna od socijalnih tema koje desni demagozi žele da preuzmu. To je samo još jedan od razloga zašto su nužne aktivnije saradnje levih grupa, ne samo u solidarnim akcijama, već i u konkretizaciji predloga za rešavanje stambenih i socijalnih problema stanovništva.

Foto: Marko Miletić
Foto: Marko Miletić
Foto: Marko Miletić
Foto: Marko Miletić
Foto: Marko Miletić
Foto: Marko Miletić

Prethodni članak

Radnici na lizing

Solidarnost je društveni ideal

Sledeći članak