Sutra projekcija filmova savremenih palestinskih umetnica: „Ova zemlja, sestro moja, jeste žena“

Sutra, 8. marta će biti prikazana selekcija filmova savremenih palestinskih umetnica.

Kako stoji u najavi Centra za kulturnu dekontacminaciju, gde će se projekcije i održati, specijalna projekcija na Međunarodni dan žena pozajmljuje naslov iz pesme palestinske pesnikinje Fedve Tukan i predstaviće beogradskoj publici izbor filmova savremenih palestinskih umetnica.

„Palestina, a Gaza je njena metonimija, javlja se kao aktuelno mesto, sećanje i projekcija budućnosti, formirajući centralnu sliku u interesovanjima palestinskih umetnica ovog programa. Palestina je pejzaž sačinjen od njene istorije, otpora, savremenog iskustva i predstavlja višedecenijsku borbu za slobodu i identitet. Iako su estetski registri filmova različiti, svaka od umetnica utiskuje deo u reprezentaciju prostora koja poput građevine treba da ispriča priču o Palestini i napravi red u kolektivnom sećanju“, navodi se u najavi.

„U svetlu trenutnih fizičkih razanja Gaze, ove slike postaju dokument i svedočanstvo o svetu koji ne dozvoljava brisanje.“

Kako se navodi u najavi, umetnice su dozvolile prikazivanje svojih filmova ovom prilikom kako bi doprinele prikupljanju humanitarne pomoći a prikupljene donacije će biti uplaćene PCRF-u (Palestine Children’s Relief Fund).

Ovaj događaj se organizuje u okviru pokreta „Umetnici/ce protiv aparthejda (AAA)”, koji predstavlja globalnu inicijativu posvećenu podršci palestinskim glasovima, stoji u najavi. „Ovaj pokret inspiriše umetnike/ce širom sveta da se pridruže, organizuju događaje pod vizuelnim identitetom AAA i povežu s lokalnim zajednicama kako bi zajedno izrazili hitan poziv za momentalnim i potpunim prekidom vatre putem umetnosti i kulturne mobilizacije.“

Izbor filmova je uredila Isidora Ilić (Doplgenger), a urednica CZKD Bioskopa je Aleksandra Sekulić.

Program počinje od 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a detaljan raspored filmova možete videti ovde.

I.P.

Prethodni članak

Predstavljena Analize Zakona o klimatskim promenama Republike Srbije

Koalicija Otvoreno o konkursima OKO: nastavljena praksa netransparentne dodele sredstava „fantomskim“ udruženjima

Sledeći članak