Treći rajh je bio protiv obavezne vakcinacije, pogotovo populacije okupiranih teritorija

Obavezna vakcinacija i druge mere protiv COVID-19 nisu totalitarne i fašističke.

Protesti protiv vakcina i vakcinacije se organizuju u mnogim zemljama širom sveta. Protivnici vakcinacije neretko tvrde da su mere protiv COVID-19 gaženje slobode pojedinaca i znak totalitarnog vladanja.

Ni beogradski protest protivnika vakcinacije nije ostao bez dovođenja u vezu fašizma i mera protiv pandemije:

„Mere kriznog štaba su ustaške, nećemo kovid logor“, pisalo je na jednom od transparenata.

Optužbe za „totalitarizam“ i „fašizam“ prosipane su i na predsednika SAD Džozefa Bajdena nakon što je ozvaničio mere obavezne vakcinacije za službenike i radnike privatnih kompanija koje imaju više od 100 zaposlenih.

Međutim, kada zavirimo u istoriju veze vakcinacije i fašizma, nailazimo na činjenicu koja se ne uklapa u predstavu američkih Republikanaca i pokreta protiv vakcinacije. Nacistička Nemačka se nije zalagala za obaveznu vakcinaciju, već upravo suprotno, relaksirala je, a 1940. i efektivno ukinula meru obavezne vakcinacije koja je bila na snazi od 1874. godine.

Nadalje, kako piše Branko Marčetić za Jacobin Magazine, dostupna dokumentacija pokazuje da su Hitler i nacisti razumeli da bi obavezna vakcinacija bila prepreka na putu ka ostvarenju njihovih genocidalnih ciljeva.

Antivaksersko stanovište u Nemačkoj je počelo da se širi u godinama pre dolazaka nacista na vlast i mešalo se sa antisemitskim teorijama zavere. Relaksiranje mera obavezne vakcinacije počelo je još u Vajmarskoj republici, a nacisti su, iako nisu bili protiv vakcine, napravili pragmatičan izbor i prihvatili politiku neobaveznog vakcinisanja.

Hitler je u izlaganju plana za okupirane ruske teritorije rekao da vakcinacija treba da ostane rezervisana za Nemce, odnosno da bi zdravstvena nega „nižih rasa“ samo doprinela rastu njihove brojnosti.

Kako dalje ukazuje Marčetić, slično rezonovanje nalazimo i kod Martina Bormana, čelnika nacističke partije, koji piše da Sloveni treba da „rade za nas. Ukoliko nam nisu potrebni, mogu da umru. Zato su obavezna vakcinacija i nemačke zdravstvene usluge nepotrebne.“

Drugim rečima, obavezna vakcinacija nije znak totalitarizma.

Kako je ranije na Mašini pisao epidemiolog Predrag Đurić, s naučnog aspekta ne postoji nijedan argument protiv vakcinacije. Pozitivan odgovor na poziv stručnjaka na vakcinaciju civilizacijska je obaveza svakog pojedinca, isto kao i razbijanje mitova i predrasuda o vakcinaciji u užem i širem okruženju.

A.J.

Prethodni članak

Advokati u borbi protiv odluke Vrhovnog kasacionog suda

SSSS zahteva ratifikovanje međunarodne Konvencije o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada

Sledeći članak