Trudnice preduzetnice od sistema ponovo zaboravljene, kažu Mame su zakon

Ministarstvo zdravlja još jednom je potvrdilo da u pogledu prava tokom održavanja trudnoće nisu sve žene iste, saopštile su „Mame su zakon“, budući da je ova nadležna institucija odbila njihov predlog da se preduzetnicama isplaćuje puna naknada zarade u iznosu od 100% tokom bolovanja za vreme održavanja trudnoće.

Ministarstvo zdravlja tokom avgusta meseca sprovelo je javnu raspravu o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju. Kako saopštavaju iz udruženja „Mame su zakon“ tokom rasprave su iz ove organizacije predlažili da se Nacrt Zakona povuče sa javne rasprave s obzirom da su preduzetnice koje su primorane da održavaju trudnoću iz pomenutog Nacrta Zakona ponovo izostavljene.

„Predložili smo da se ponovo razmotri predlog o kojem smo razgovarali na sastancima sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, odnosno da se ženama koje samostalno obavljaju delatnost (preduzetnicama), dok su na bolovanju za vreme održavanja trudnoće, isplaćuje puna naknada zarade u iznosu od 100%, a ne 50% kako je predviđeno važećim Zakonom“, objasnili su iz ovog udruženja.

Međutim, nadležno Ministarstvo nije uvažilo njihov predlog, zbog čega je, kako navode, „Ministarstvo još jednom potvrdilo da u pogledu prava tokom održavanja trudnoće nisu sve žene iste“.

„Podsećamo javnost, kao i Ministarstvo, da je Udruženje ’Mame su zakon’ predalo predlog rešenja za izmenu zakona u skupštinsku proceduru 25. novembra 2022. godine. Kao i da smo, prema zahtevima, koje je Ministarstvo iznelo na jednom od sastanaka, pripremili i finansijsku analizu, te da bi predložena izmena imala obuhvat u budžetu Republike Srbije između 0,5 i 1 milion evra, što je nekoliko desetina puta manje od planirane investicije u recimo Nacionalni stadion“, istakle su u svom saopštenju.

Ovaj Predlog Zakona našao se u skupštinskoj proceduri 6. septembra i budući da je inicijativa udruženja „Mame su zakon“ odbijena, iz ove organizacije upućuju ponovni poziv nadležnom Ministarstvu, odnosno Vladi Republike Srbije, da Predlog Zakona povuku iz skupštinske procedure i da ponovo razmotre njihov predlog, „kako bi preduzetnice u Srbiji ostvarile pravo na dostojanstveno i bezbrižno održavanje trudnoće i kasnije materinstvo“, zaključuju.

V.K.

Prethodni članak

Borba za spas vrtića je urodila plodom, ali još nije kraj

SZO: Mentalno zdravlje zavisi od društveno-ekonomskih okolnosti

Sledeći članak