Turska: poništeni izbori u Istanbulu na zahtev vladajuće koalicije

Foto: Marko Miletić / Mašina

Vrhovni izborni savet Turske poništio je rezultate lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je većinu glasova dobio kandidat opozicione partije. Savet je saopštio da će se lokalni izbori u Istanbulu ponoviti 23. juna.

Na martovskim lokalnim izborima Binali Jildirim, kandidat Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) i bivši premijer Turske, izgubio je od Ekrema Imamoglua iz Republikanske narodne stranke (CHP) s razlikom od 13 hiljada glasova.

Preispitivanje rezultata istanbulskih izbora zahtevala je vladajuća koalicija koju čine AKP i Partija nacionalističkog pokreta (MHP). Svoj zahtev su obrazlagali pozivanjem na izborne neregularnosti i na premalu razliku između izbornih rezultata njihovog kandidata i kandidata CHP.

Imajući u vidu autoritarnu vladavinu APK-a i njene obračune s političkim protivnicima, teško je zamisliti da je opozicija uspela da izvede krađu izbora, pre bi se dalo poverovati u suprotan scenario.

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta, a ishodi nisu bili po volji AKP. Vladajuća partija je izgubila bezmalo sve velike gradove, uključujući i Istanbul, gde je Erdoganova politička struja bila na vlasti poslednjih 25 godina.

Gubitak Istanbula nije samo simbolički. U pitanju je grad s oko 15 miliona stanovnika i s 31% udela u BDP -u Turske.

Podsećamo da ovo nije prva Erdoganova uspešna intervencija u ishode lokalnih izbora. Takođe odlukom Vrhovnog izbornog saveta Turske, levičarskoj partiji HDP onemogućeno je da upravlja u većini opština u kojima je odnela izbornu pobedu.

A.J.

Prethodni članak

Dva stuba vladavine SNS-a

Veselinović: Lasta dovedena na ivicu propasti da bi je prodali tajkunima bliskim vlasti

Sledeći članak