Tužilaštvo u Novom Pazaru: mir, mir, mir, niko nije kriv za izlivanje mazuta u Rašku

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru je odbacilo krivične prijave protiv odgovornih lica u JP „Gradska toplana“ nakon izlivanja mazuta u reku Rašku.

U reku Rašku se početkom juna izlio mazut. Inspekcijske službe su nekoliko dana nakon što se u reci pojavila crna mrlja utvrdile da je njeno poreklo „Gradska toplana”.

Građani su 19. juna ovim povodom održali protestno okupljanje na poziv udruženja Za zdrav Novi Pazar. Zahtevali su kazne za odgovorne, kao i izgradnju kolektora i sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kako smo ranije pisali.

Nakon što su građani protestom izvršili pritisak na institucije MUP je podneo krivične prijave protiv vršioca dužnosti direktora „Gradske toplane“ Nemanje Mančića i tehničkog direktora Suada Suljkovića. Oni su se sumnjičili za krivično delo zagađenje životne sredine iz nehata, za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do dve godine, kako piše portal Takt.

„Smatramo da je učinjen prvi korak ka ispunjenju građanskih zahtjeva, policija je po svemu sudeći odradila svoj deo posla nakon prikupljanja dokaza i istraživanja, nadamo se da će nakon prijava biti pokrenuti krivični postupci što je jedan od zahtjeva građana“, izjavio je tada za Mašinu Tarik Brunčević iz organizacije Za zdrav Novi Pazar.

Osnovno tužilaštvo u Novom Pazaru je, ipak, odbacilo krivične prijave protiv rukovodilaca Gradske toplane.

„Obrazlažući odluku da odbace prijave, u Osnovnom tužilaštvu su nam rekli da su utvrdili da nije bilo propusta u radu Mančića i Suljkovića koji bi bili ‘uzročno povezani sa izlivanjem mazuta u Rašku‘, već da je do toga došlo ‘zbog vremenskih nepogoda i dotrajalosti betonskog kanala‘“, piše portal Takt.

Podsetimo, neprečišćene otpadne vode predstavljaju najveći problem u oblasti vodnih resursa u Srbiji. Pored toga što najveći deo komunalnih otpadnih voda u reke dospeva bez prečišćavanja, zabrinjavajuće česti su i slučajevi izlivanja toksičnih materija industrijskog porekla.

U reke Novog Pazara su u međuvremenu nastavile da se izlivaju štetne materije. Reka je tako početkom decembra bila crvena od krvi iz industrijskih izvora i plava od hemijskih sredstava. Policija je u istom periodu najavila da će podneti krivične prijave protiv četiri fabrike teksasa, koje koriste opasne hemikalije, zbog sumnje da su se bez dozvole priključili na kanalizacioni sistem i na taj način zagadili reku Rašku. Kako je preneo lokalni portal Radio Sto plus.

Mikrobiološka analiza koju je Gradska uprava Novog Pazara izvršila na deset lokacija u gradu i okolini tokom novembra 2022. (pre izlivanja hemikalija iz fabrika farmerki), pokazala je prisustvo koliformnih bakterija i ešerihije koli, koje je protumačeno kao posledica izlivanja kanalizacije.

„Po tom kriterijumu, Raška i Jošanica kod Kruševačkog mosta spadaju u treću klasu, četvrtoj klasi pripadaju Deževska, Ljuska i Raška, kod Tušimskog mosta, dok Trnavica, Jošanica kod ušća u Rašku i Raška kod hotela Vrbak spadaju u petu, najlošiju klasu“, rekla je za Radio Sto plus biološkinja Monika Dudić. Stručnjakinja je dodala da je takve analize poželjno raditi barem dva puta godišnje, te skrenula pažnju na to „da u izveštaju nije navedeno prisustvo velike količine krupnog otpada u rekama, pretežno plastike“.

Iz udruženja Za zdrav Novi Pazar su na odbacivanje krivičnih prijava reagovali javnim nezadovoljstvom. Oni su prokomentarisali da se takvom odlukom stvara dobra podloga za „anarhično ponašanje građana“, te šalje „poruka da postoje zaštićeni, koji bez posledica mogu raditi šta žele“. Oni su podsetili na to da je izlivanje mazuta bilo ozbiljan incident, koji je trajao nekoliko dana, ugrozio čitav živi svet reke i reke čijem slivu Raška pripada, te naškodio zdravlju stanovništva, a posebno dece, starijih i trudnica.

„I za kraj, građani su jasno iskazali svoje zahtjeve među kojima je i sankcionisanje odgovornih lica. Građani neće odustati od borbe za zdrave rijeke, zdrav vazduh, uprkos napadima i lošim odlukama koje štete cijeloj zajednici, jer mi ne želimo biti generacija od koje će se buduće generacije sramiti“, zaključuju iz Za zdrav Novi Pazar.

I.K.

Prethodni članak

Oružari više od mesec dana pokušavaju da navedu nadležne da postave novo rukovodstvo u fabrici

Sa kakvim se problemima suočavaju žene koje žive u selima u Srbiji – nova epizoda podkasta Devojka iz predgrađa

Sledeći članak