U fabrici Magna u Aleksincu otrovalo se još 50 radnika

Podsetimo, u noći 17-18. janura u aleksinačkoj fabrici „Magna“ zbog trovanja je pomoć lekara zatražilo 104 radnika.

Pogon kompanije Magna u Aleksincu

Noćas i jutros, 19. januara, još 57 radnika kanadske fabike „Magna“ u Aleksincu javilo se u lokalnu Hitnu pomoć zbog istih simptoma trovanja. Radnici koji su se otrovali isparenjima lepka imaju pečenje jezika i grla, mučninu sa nagonom za povraćanje i bol u želucu.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je nakon prvog trovanja zatvorilo fabriku, prenosi Nova.rs. Ona je ponovo otvorena 18. januara ujutru, jer je po navodima predsednika opštine Dalibora Radičevića, Institut za bezbednost i zdravlje na radu „Prvi maj“ ocenio da vazduh više nije kontaminiran.

Radnici treće smene su, međutim, počeli da se guše čim su ušli u halu.

Deset zaposlenih je upućeno na interno odeljenje bolnice u Aleksincu a četvoro zadržano na lečenju, izjavio je direktor bolnice u Aleksincu. Svi su u stabilnom stanju, kao i radnici koji su prethodno hospitalizovani u UKC u Nišu.

Ministarstvo zdravlja je konstatovalo da nalaz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA pokazuje da su uzročnik trovanja isparenja lepka koji se koristi za tapaciranje delova za automobile koji se proizvode u “Magni”. Uviđaj je, po navodima tužilaštva, obavljen.

Kako smo ranije pisali, kompanija Magna posluje u Srbiji od 2013. godine, a u svom pogonu u Odžacima gde radi oko 2000 ljudi proizvodi navlake za automobilska sedišta. Ova kompanija u Srbiji posluje uz značajne subvencije koje dobija iz državnog budžeta, a 2017. godine je proširila svoje proizvodne pogone čime je to postao njihov najveći pogon u Evropi. Sa proizvodnjom u Aleksincu su započeli 2020. godine u iznajmljenim halama, da bi uz prisustvo državnog vrha 2021. otvorili sopstveni pogon u kojem je i došlo do trovanja.

I.K.

Prethodni članak

Masovno trovanje u fabrici „Magna“ u Aleksincu

Protest „Porodilište, a ne klanica“ u petak ispred Vlade

Sledeći članak