ULUS i ZA Krov nad glavom: novi detalji predatorskih praksi izvršitelja u slučaju Dragane Milisavljević

Na konferenciji za medije, održanoj ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, a koju je zajednički organizovalo Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Združena akcija „Krov nad glavom“, javnosti su predočeni novi detalji predatorskih praksi izvršitelja u slučaju Dragane Milisavljević.

Na konferenciji održanoj početkom nedelje najavljeno je da ULUS planira zajedno sa stručnjacima iz Narodnog muzeja u Beogradu formiranje stručne komisije koja će utvrditi materijalno stanje nasilno otetih predmeta osamdesetdvogodišnje članice udruženja Dragane Milisavljević prilikom nasilnog iseljenja iz njenog jedinog doma.

Ispred ULUSa su govorile samostalne umetnice: Milena Putnik, Jelena Aranđelović i Marija Kauzlarić, dok su ispred „Krova nad glavom“ na negativne prakse izvršitelja i njihove zloupotrebe ukazali Ivan Zlatić i Danilo Jovanović.

Kako je navedeno, cilj pomenute komisije je da se proveri da li su umetnine odložene na adekvatan način, jer postoji bojazan, ističu iz ULUS-a, da će doći do njihovog oštećenja usled nepropisnog skladištenja.

Podsećamo, profesorka u penziji, slikarka i konzervatorka, članica ULUS-a, Dragana Milisavljević, je u svojoj 82 godini života nasilno iseljena iz svog jedinog doma početkom jula. Za njeno iseljenje zadužena je izvršiteljka Mirjana Dimitrijević koja je prethodno optuživana za predatorski odnos u njenoj javnoj funkciji prilikom iseljenja Mare Džanković.

Kako je ponovo objašnjeno na konferenciji, razlog izvršenja leži u lažnim papirima koje je prethodni vlasnik stana sam sebi izdavao. Stan je profesorka kupila preko agencije 2005. godine, nakon čega je overila ugovor na sudu i uknjižila se kao vlasnica. Međutim osoba od koje je Dragana Milisavljević kupila stan zapravo je  bila podstanar kod prethodne vlasnice, a nakon što je ona preminula on je falsifikovao kupoprodajni ugovor i upisao ga u katastar. 

Umesto pokretanja procedure koja bi razrešila problem i sačuvala pravo stanarke na dom, ovakve situacije se predatorski koriste od strane izvršitelja koji targetiraju i ostavljaju bez krova nad glavom nezaštićene građane i građanke.

Prema tvrdnjama Dragane Milisavljević i članova „Krova nad glavom“ njen kućni ljubimac je otet za potrebe telefonskih pretnji slikarki. Prema navodima predstavnika ove dve organizacije, Draganine umetnine trenutno se nalaze u „magacinu u Barajevu“. 

Iz „Krova nad glavnom” tvrde da izvršitelji nemaju pravo da oduzimaju predmete iz nekretenine, već isključivo nekretninu. Međutim, advokat novog stanara tvdi da predmeti mogu biti predmet izvršenja za troškove postupka iseljenja i da konkretno troškovi njegovog klijenta u ovom postupku iseljenja iznose između 300 i 350 hiljada dinara.

Prema rečima advokata „suma je narasla jer je bilo četiri pokušaja iseljenja Dragane Milisavljević i četiri puta su angažovani učesnici u postupku iseljenja“.

Zbog ovakve predatorske izvršiteljske prakse i zbog nepostupanja u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, pokrenuta je disciplinska prijava protiv izvršiteljke, rečeno je na konferenciji.

L.M.

Prethodni članak

Gal Kirn: Prvo je nestao socijalizam a onda i Jugoslavija

Da li je Srbiji potrebna nuklearka?

Sledeći članak