ULUS i ZA „Krov nad glavom“: Poziv na zajedničku akciju odbrane stana profesorke Dragane Milisavljević u nedelju 22. avgusta

Udruženje likovnih umetnika Srbije zajedno sa Združenom akcijom „Krov nad glavom“ u nedelju 22. avgusta 2021. godine organizuje akciju odbrane stana Dragane Milisavljević, dugogodišnje ULUS-ove članice i profesorke na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, u penziji.

Kako je najavljeno u pozivu, u nedelju 22. avgusta u 12 časova Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS)  će organizovati protestnu akciju ispred vrata stana profesorke u penziji, Dragane Milisavljević, u Cvijićevoj 79.

Dragana Milisavljević, slikarka i konzervatorka, profesorka u penziji, članica ULUS-a, jedna je od mnogih građanki i građana kojima preti prinudno iseljenje.

Naime, proteklog 12. avgusta 2021. zakazano je i pokušano njeno prinudno iseljenje iz jedinog doma, koje je sprečeno solidarnom akcijom građana i članova Združene akcije „Krov nad glavom“. Kako su saopštili iz pomenute inicijative, „opasnost nije prošla“ i podsetili da je osamdesetogodišnja Dragana Milisavljević „žrtva prevare koja je uredno platila stan i uknjižila se, da bi se ispostavilo da je prethodni „vlasnik“ stana falsifikovao papire na osnovu kojih se predstavio kao vlasnik.“

Kako je novinar Insajdera, iz redakcije Male velike priče, u emisiji „Državni pečat” iz 2019. godine naveo, Dragana Milisavljević je kupila stan koji je uknjižen, proverila je svu dokumentaciju, uverila se da su papiri overeni u državnim institucijama. Međutim, posle nekoliko godina ispostavilo se da to nije tako. Kako se u emisiji dalje tvrdi, praktično je kupila stan od „vlasnika koji nije vlasnik“.

Zbog indicija da državni službenici namerno ili slučajno nisu radili svoj posao, novinari pomenute redakcije su snimak ove emisije dostavili Tužilaštvu. Kako su naveli, to bi trebalo da bude razlog da Tužilaštvo po službenoj dužnosti reaguje u ovom slučaju.

Iz ULUS-a saopštavaju da je situacija i dalje neizvesna i da postoji opasnost da će izvršiteljska kancelarija ponovo pokušati da profesorku Milisavljević izbaci na ulicu i naglašavaju:

„Dragana Milisavljević je kupila stan po zakonu i nije uradila ništa pogrešno, a činjenica da su pokrenuti procesi njenog iseljenja zbog grešaka koje je sam sistem javnih institucija napravio kada je u pitanju polaganje prava na spornu nepokretnost, slika su i prilika društva u kom živimo, a ujedno pokazuje i odnos prema umetnicima koji svakim danom postaju sve ugroženiji.“

Oštro osuđujući ovakve postupke, ULUS je pozvao sve kolege i koleginice da se u nedelju okupe ispred vrata stana profesorke Milisavljević – kako su izjavili – „koje ćemo zajedno oslikati kao čin odbrane njenog jedinog doma od gramzivosti onih koji koriste svaku priliku da se obogate, na račun osiromašenih građana Srbije“.

Okupljanje umetnika i drugih građana, iz ULUS-a navode, koji žele da se priključe akciji biće u nedelju 22. avgusta u 10.30 časova ispred stana broj 4 u Cvijićevoj 79, dok će akcija zajedničkog oslikavanja početi u 12 časova.

V.K.

Prethodni članak

Avganistan: dve decenije rata, pobeda talibana, EU se sprema da odbije izbeglice

Završen Sarajevo film festival: „Pejzaži otpora“ – film o antifašističkom otporu u Jugoslaviji, Marte Popivode, najbolji dokumentarni film

Sledeći članak