Uprkos poplavama, Grad Beograd ne odustaje od bušenja Savskog nasipa

„Za sada nemamo potvrdu da bi Grad Beograd odustao od prokopavanja Savskog nasipa“, rekao je za Mašinu Branislav Tomić.

Skorašnje poplave, zbog kojih je proglašeno vanredno stanje u preko 40 opština širom Srbije, prema sagovorniku Mašine nisu dovoljno upozorenje za gradsku vlast u Beogradu da pitanju zaštita od poplava pristupi sa povećanom dozom ozbiljnosti.

Nakon što su zbog obilnih padavina nabujale reke uništile useve, podrile kuće i oštetile infrastrukturu od Novog Sada do Zlatibora, hteli smo da proverimo kakvo je stanje na Savskom nasipu gde se građani okupljeni udruženja Savski nasip, Za naš kej i Blok 70 – Zajednička akcija mesecima bore protiv prokopavanja nasipa

Za uvid u stanje na terenu obratili smo se Branislavu Tomiću, aktivisti i jednom od stanara novobeogradskih blokova koji se organizovano suprotstavljaju ugrožavanju nasipa kopanjem kanala za potrebe splavara.

„Za sada nemamo nikakvu potvrdu da Grad Beograd planira da odustane od prokopavanja Savskog nasipa, iako su takvi radovi na nasipu protivzakoniti“, rekao nam je u razgovoru Branislav Tomić iz Za naš kej.

Podsetimo, borba aktivista i građana za očuvanje Savskog nasipa traje od marta ove godine, kada su započeti radovi na dovođenju infrastrukture splavovima na Savi na način koji oštećuje nasip i kosi se sa Zakonom o vodama. 

Iako Sava trenutno ne preti da prelije nasip, Tomić podseća na to da to nije jedini način da se stanovnici i grad nađu u problemu: 

„Voda ne mora da stigne do vrha nasipa da bi se desila katastrofa, ona će naći put i ispod nasipa ukoliko ima oštećenja na nekim mestima, tako što nasip može da popusti na tim mestima zbog povećanog pritiska“.

To je glavni razlog zbog kojeg nasipi moraju da budu održavani, naglašava Tomić. 

Pravnim putem protiv prokopavanja nasipa

Građani koji žive u neposrednoj blizini Savskog keja, na osnovu čega mogu da imaju status stranke u postupku, su 24. marta podneli žalbu na rešenje o odobrenju radova za koje građani tvrde da su nezakoniti po, pre svega, Zakonu o vodi.

Žalbu je sud odbacio na šta su građani reagovali tužbom Upravnom sudu, sa ciljem da se rešenje kojom je žalba odbačena obori. Na odluku upravnog suda se čeka skoro dva meseca, rekao je za Mašinu Branislav Tomić:

„Cilj je da se obori rešenje kojem je odbačena naša žalba, da se ti radovi proglase za nelegalne i da se zabrane. Mora da se ponovi ceo postupak izdavanja dozvola i da način na koji se namerava obezbediti infrastruktura splavovima bude u skladu sa zakonom“. 

Pored žalbe na rešenje o odobrenju radova, grupa od osam građana i stranka Zajedno su podneli po jednu krivičnu prijavu protiv izvođača radova i naručioca, odnosno NN lica iz JP Beogradski vodovod i kanalizacija i Grada, koji su dali nalog za postupanje kojim se ugrožava bezbednost nasipa.

„Krivične prijave su još uvek u toku. Tužilac mi je pre nedelju dana rekao da je veštačenje kojem se utvrđuje da li je nasip oštećen u toku, i da se javim za mesec dana“, prokomentarisao je Branislav Tomić. 

Građani u Sekretarijatu za urbanizam Grada Beograda; Foto: Aleksandar Salapura

Napokon omogućen uvid u dokumentaciju, al’ avaj, tehnički problemi

Grupa građana koja ima status stranke u postupku mesecima pokušava da izvrši uvid u spise predmeta po kome je grad dobio odobrenje za izvršenje radova na Savskom nasipu. 

Podsetimo, kako stanari novobeogradskih blokova nisu uspevali da svoje pravo na uvid u navedenu dokumentaciju ostvare na uobičajeni način, rešili su čak i da dube na glavi u Sekretarijatu za urbanizam Grada Beograda.

Kako saznajemo od Branislava Tomića, uvid u dokumentaciju je napokon omogućio Upravni sud; međutim, onda su iskrsli tehnički problemi. 

„Upravni sud nam je konačno omogućio uvid u projektnu dokumentaciju, međutim iz tehničkih razloga nisam mogao da preuzmem dokumentaciju, jer nisu mogli da mi iskopiraju CD na kojem se dokumentacija nalazi, tako da ću morati da se vratim sa svojim lapotopm i da napravim kopiju“, ispričao nam je Tomić.

A.J. i I.K.

Prethodni članak

„Najveći uspeh je solidarnost i sloga zaposlenih“, kaže Uroš Savić, predvodnik štrajka u Falk Istu

Ponovo protest Nezavisne kulturne scene Srbije: Ministarka Gojković da podnese ostavku

Sledeći članak