Urbanistički plan izgradnje tri solitera na Bežanijskoj kosi ide na reviziju kako bi se uskladio sa primedbama građana

Planska komisija se tokom javne rasprave držala rezervisano, a obrađivač žustro branio plan, izveštavaju aktivisti, ali su građani uspeli da se izbore za to da se sporni plan detaljne regulacije dela Bežanijske kose revidira.

U utorak, 31. maja, održana je javna rasprava povodom izrade izmena i dopuna plana detaljne regulacije (PDR) dela Bežanijske kose između Bulevara Arsenija Čarnojevića, kompleksa studentskog SC i ulica Blagoja Marjanovića Moše i Partizanske avijacije.

„Sala Gradske uprave je bila prepuna građana koji su tu došli da odbrane svoje naselje, odnosno da ubede plansku komisiju o štetnosti usvajanja ovog plana, koji predviđa 3 solitera od 120 i 100 metara, nove saobraćajnice i rušenje postojećih sportskih terena“, izjavio je za Mašinu Antonije Ćatić iz kolektiva Ministarstvo prostora.

Podsetimo, od kada su sredinom aprila obavešteni o izradi spornog plana, stanari ovog dela Beograda su se organizovali u udruženje „Bežanija ostaje, kosa prkosi“, višekratno protestovali u javnom prostoru i  sastavili peticiju koju je potpisalo 5.000 građana. Oni, između ostalog, tvrde da bi projekat bio štetan po životnu sredinu, da bi se njegovim sprovođenjem preopteretila i ovako neadekvatna komunalna i saobraćajna infrastruktura te uništila postojeća urbanistička celina.

Kako navodi Ćatić, građani su isticali da nisu protiv razvoja grada i usvajanja planova, već protiv ovakvih investitorskih planova koji ne poštuju javni interes.

„Građani su insistirali da im se pojasni šta taj plan donosi dobro za njih, a obrađivač je tu bio sateran u ćošak i nije mogao da objasni dobrobiti ovog plana, osim da je taj deo Bežanije nezavršen i da ga je potrebno urbanizovati. Ali, pitanje je da li to treba uraditi na ovaj način“, objašnjava Ćatić. Kako izveštavaju iz Ministarstva prostora, obrađivač je insinuirao da su građani izmanipulisani i da im je neko pogrešno  protumačio plan.

„Planska komisija je sve to posmatrala sa strane, pustila da se razvija situacija, što uopšte nije ličilo na javnu raspravu. Dakle, nisu čitane primedbe niti predlozi odgovora, već su samo predstavnici građana iznosili svoje stavove, a obrađivač branio plan i napadao građane. Bilo mi je zanimljivo kako obrađivač brani taj plan kao da je on investitor i da je to njegovo zemljište, umesto da neutralno posmatra celu situaciju i radi posao koji je u skladu sa javnim interesom“, izneo je Ćatić.

Kako smo već pisali, investitor je ranije izneo tvrdnju da je njegov cilj da novi stambeno poslovni kompleks i soliteri u njegovom sklopu postanu „oblikovni i simbolički reper Bežanijske kose, Novog Beograda i Beograda uopšte“. Iz Ministarstva prostora, međutim, upozoravaju na to da je po njihovoj stručnoj proceni sporni PDR u suprotnosti sa Zakonom o planiranju i izgradnji i planovima višeg reda: Planom generalne regulacije Beograda i Generalnim urbanističkim planom Beograda, koji ne propisuju ovakvu namenu zemljišta, već akcenat daju namenama za sport i rekreaciju, u zoni gde se spornim planom predviđaju soliteri. Zamerke na plan i način njegove izrade i donošenja je ranije iznela i stručna organizacija Nova planska praksa, koja je od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i Komisije za planove Skupštine grada Beograda zahtevala da organizuju javnu prezentaciju nacrta planskog dokumenta i dodatne aktivnosti kojim bi omogućili da se građani uključe u planiranje ovog dela Beograda.

Nakon četvoročasovne javne rasprave planska komisija je odlučila da plan uputi na reviziju u cilju njegovog usaglašavanja sa primedbama građana i naknadno ih pozove na zatvoreni deo sednice komisije za planove, kako bi se dogovorili o daljim koracima. Iz Ministarstva prostora ocenjuju da je to ohrabrujuće, ali da odnos koji je obrađivač pokazao prema prisutnima ostavlja gorak ukus u ustima.

I.K.

Prethodni članak

Otkazan ugovor o radu Draganu Kabiću, predsedniku sindikalne organizacije Aerodrom ketering doo Surčin

Može li napokon ujedinjena levica da „zalevi“ Francusku na junskim izborima?

Sledeći članak