Više ugljen dioksida u atmosferi nego u proteklih četiri miliona godina

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija ocenjuje da srljamo u globalnu katastrofu i apeluje na preduzimanje odlučnijih mera za ublažavanje klimatske krize.

Na listu podataka koji podstiču anksioznost od klimatskih promena dodajte najnoviji izveštaj Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA), naučne agencije američkog Ministarstva trgovine koja je zadužena za praćenje stanja svetskih okeana i Zemljine atmosfere. Dve merne stanice NOAA izmerile su u maju atmosferske koncentracije ugljen dioksida koje prevazilaze nivoe CO2 u proteklih četiri miliona godina.

Činjenica da se za rast koncentracije CO2 i njegove posledice zna preko pola veka, a da je čovečanstvu nedostajalo kolektivne snage volje da mu se suprotstavi, ubija u pojam, izjavio je jedan od istraživača u NOAA, a prenosi portal Common Dreams.

Opservatorija Mauna Loa na Havajima i okeanografski institut u San dijegu zabeležili su preko 420 ppm C02, odnosno veću koncentraciju od prošlogodišnje. Iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije pojašnjavaju da je koncentracija ugljen dioksida od nastanka ljudske civilizacije pre 6.000 godina do Industrijske revolucije bila uglavnom stabilna i kretala se oko 280 ppm, te da je od tada u atmosferu ispušteno oko 1.5 biliona (hiljada milijardi) tona gasa ključnog za efekat staklene bašte.

„Današnji nivoi CO2 odgovaraju epohi Pliocenskog klimatskog optimuma koji je trajao od pre 4.5 do 4.1 miliona godina. Nivoi mora su tada bili između pet i dvadesetpet metara viši od današnjih, odnosno dovoljno visoki da potope mnoge od najvećih modernih gradova na svetu. Temperature su bile oko 14°C više od onih u predindustrijsko doba, a istraživanja pokazuju da su na mestu arktičkih tundri tada rasle šume“.

Kako (mahom uzalud) upozoravaju naučnici i međunarodne organizacije, smanjenje emisija gasova staklene bašte bi zahtevalo drastične promene svetskog ekonomskog sistema i privrede. Common Dreams podseća na to da je Oksfam, međunarodna konfederacija organizacija za borbu protiv siromaštva, u septembru 2021. objavila da je najbogatijih 1% ljudi na planeti odgovorno za dvostruko veći udeo emisija C02 nego siromašnija polovina čovečanstva.

I.K

Prethodni članak

Američki konzervativci rešenje za školske pucnjeve vide u naoružavanju nastavnika

RERI i Društvo mladih istraživača smatraju da Ziđin u Boru nezakonito gradi postrojenje za tretman otpadnih voda

Sledeći članak