Vlada Mađarske ih otpušta ali prosvetari, uz veliku podršku svojih đaka, ne popuštaju

Protestne akcije proteklih dana u Mađarskoj sugerišu da je otpuštanje osam „neposlušnih“ nastavnika i nastavnica pojačao borbenost pobunjenih đaka i prosvetara.

Sredinom prošle nedelje osam prosvetnih radnica i radnika je dobilo otkaz u tri srednje škole u Mađarskoj, piše portal Mérce. Posao su izgubili jer su „neposlušni“, jer se već duže od godinu dana bore protiv sistemskog upropaštavanja javnog obrazovanja.

Do petka je 732 nastavnika iz 78 škola preuzelo neki vid protesta kojim zahtevaju poništavanja otkaza i nastavljaju da se bore za obrazovanje. Podsetimo da prosvetari moraju da budu snalažljivi u svojoj borbi budući da im je Vlada onemogućila najvažnije oruđe za te svrhe – štrajk.

U petak se svojim nastavnicima pridružilo i na hiljade đaka i njihovih roditelja.

„Besni smo, dosta nam je i tražimo da nam vrate razrednu starešinu. Ne znamo šta donosi budućnost, ali jedno je sigurno, borićemo se dok se sistem ne promeni. Borićemo se sve dok se boriti mora“, sumirao je jedan gimnazijalac u Budimpešti raspoloženje među svojim vršnjacima koji mesecima pružaju podršku borbi nastavnika i nastavnica za dostojanstvenu platu i kvalitetniji sistem školovanja.

Đaci, studentkinje i studenti se mesecima organizuju da bi podržali borbu prosvetnih radnica i radnika za bolji materijalni položaj i za kvalitetniji sistem školovanja. U tome uživaju i podršku mnogih roditelja.

Poruka mladih demonstranata i demonstrantkinja koju najčešće možemo videti na njihovim transparentima je da „Bez nastavnika nema budućnosti“ („Tanár nélkül nincs jövő“). Ističući upravo tu poruku, đaci budimpeštanske Gimnazije Jožef Etveš su u petak opkolili zgradu svoje škole a neki od njih su preko usta zalepili crne trake.

Ljudski lanac đaka Gimnazije Jožef Etveš zbog otpuštanja nastavnika koji su učestvovali u akcijama građanske neposlušnosti; Foto: Alföldi Dániel István / Mérce

Crne trake postale su rasprostranjena slika na protestima podrške prosvetnim radnicama i radnicima i šalju poruku da to što neki još uvek ćute ne znači da su stvari u redu.

Studentkinje i studenti Filozofskog fakulteta univerziteta Lorand Etveš (ELTE) su takođe oformili ljudski lanac oko zgrade visokoškolske ustanove, najstarije u zemlji. Jedan student je u kratkom govoru ukazao na značaj protestnih akcija koje organizuju srednjoškolci:

„Učenici! Ponosni smo na vas! Vi ste nam proteklih meseci dali primer. Istrajte, nemojte se predati!“

Ljudki lanac studentkinja Filozofskog fakulteta ELTE; Foto: Alföldi Dániel István / Mérce

Učenice i učenici Umetničke gimnazije Agneš Nađ su organizovali sedeći štrajk u zgradi škole, dok su njihovi vršnjaci iz Gimnazije Friđeš Karinti zajedno sa svojim nastavnicima protestovali ispred zgrade školske uprave u Severnoj Pešti.

Protest učenika Gimnazije Friđeš Karinti, 2. decembar 2022; Foto: Juhász-Boylan Kincső

Nastava je bila sprečena i u Gimnaziji Mihalj Verešmarti. Na vebsajtu škole je objavljeno da je 40 nastavnika odbilo da održi nastavu u znak podrške koleginici koja je dobila otkaz zbog učešća u ranijim akcijama građanske neposlušnosti. Oni su u društvu svojih đaka protestovali na trgu Kalmana Miksata.

Zaokružen znak uzvika postao je simbol borbe prosvetnih radnika; Đaci Gimnazije Mihalj Verešmarti protestuju 2. decembra; Foto: Alföldi Dániel István / Mérce

Nakon protestnih i akcija građanske neposlušnosti u petak, usledio je protest podrške prosvetarima u Budimpešti. Iako je protest organizovan na brzinu, kao reakcija na otpuštanje osam nastavnika i nastavnica, pozivu sindikata i nekoliko organizacija se odazvalo oko 5000 ljudi.

Na protestu podrške prosvetarima 3. decembra u Budimpešti je bilo 5000 ljudi; Foto: Mérce

Prema podacima organizacije Nastavnici za nastavnike (Tanárok a tanárokért) danas nastavu neće održati 832 prosvetara u 86 škola.

U četvrtak, 8. decembra, prosvetni sindikati će ponovo organizovati dan obustave rada, a 9. decembra Jedinstveni front đaka organizuje protestispred zgrade javnog medijskog servisa.

Prizori podrške prosvetarima ulivaju nadu i optimizam. Međutim, iza borbenih ulica u lavirintima svakodnevice situacija je složenija. Oduzimanje prava na štrajk, zastrašivanja i kazne jesu uticali na prosvetare i broj onih koji su spremni da obustave rad opada. Takođe, nema dovoljno jake organizovane političke snage koja bi stala iza prosvetara i povećala pritisak na vladu Viktora Orbana. No, solidarne borbe za dostojanstven život i za kvalitetnije javne usluge su utoliko važnije, jer mogu da promene takvu situaciju.

A.J.

Prethodni članak

Tribina „Od borbe za veće plate do Narodne skupštine – sindikati u godini za nama“

Da li će Trgovište prostornim planom osuditi sliv reke Pčinje na 30 MHE?

Sledeći članak