Vlada odlučila: minimalna zarada 35.000

Vlada Republike Srbije donela je na jučerašnoj sednici odluku da visina minimalne cene rada za period januar–decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času.

Zgrada Vlade Republike Srbije

Ovom odlukom Vlada je potvrdila prethodne najave da će minimalac sledeće godine na mesečnom nivou biti oko 35.000 dinara, što je cifra kojom je prvi licitirao predsednik Aleksandar Vučić.

Obrazloženje Vlade da je visina „minimalne cene rada zasnovana na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period“, neće puno značiti za preko 300.000 radnika i radnica koji su zaposleni „na minimalac“. Utvrđena visina minimalne zarade ne doseže ni do visine minimalne potrošačke korpe za maj tekuće godine, a biće znatno ispod nje tokom 2022. godine.

Do odluke Vlade je došlo pošto se o visini iznosa minimalca u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, ni ovog puta, nisu usaglasili predstavnici poslodavaca i sindikata. Poslodavci su predlagali povećanje od 1900 dinara sa sadašnjih 32.000 koliko iznosi minimalna zarada, dok su sindikati tražili povećanje od 7000, odnosno da minimalna zarada bude 39.000.

Podsećamo da su poziciju sindikata tokom ovih pregovora podržale i različite organizacije i pojedinci u okviru kampanje „Diži minimalac“, kao i da je početkom septembra održan protest „Hoćemo platu za život“ u organizaciji političke platforme Solidarnost. O svim dešavanjima tokom pregovora mogli ste da čitate na Mašini.

M.M.

Prethodni članak

Da li će Berlin nacionalizovati stanove za izdavanje?

Ustanak za opstanak: nama je preostala još samo fizička odbrana vazduha, reka i šuma

Sledeći članak