Zasad sprečen nastavak kopanja na Savskom nasipu

Stanari savskih blokova na Novom Beogradu i građani koji ih podržavaju okupljaju se da spreče bušenje obaloutvrde, nakon što je izdato odobrenje da na njoj počnu radovi.

Udruženja građana Blok 70 – Zajednička Akcija, Za naš kej i Savski nasip su u utorak, 18. aprila, alarmirali javnost da su na okretnici između bloka 70 i 70A i na okretnici bloka 45 istovarene zaštitne gradilišne ograde i da imaju informaciju da je izdato odobrenje da se radovi na sprovođenju infrastrukture za splavove kroz Savski nasip nastave 19.

Zato su najavili da se na nasipu vraćaju redovna dežurstva i pozvali građane da im se pridruže, a u sredu, 19. aprila i sprečili nastavak radova. Kamioni natovareni gradilišnim ogradama, koje su radnici Gradske čistoće dovezli u sredu ujutru, napustili su lokaciju oko deset časova. Građani su prethodno kamione oblepili trakama sa natpisom „nelegalno“ i na njih postavili plakate sa obaveštenjem o tome da je oštećivanje nasipa protivzakonito, da se kažnjava zatvorskom kaznom od 6 meseci do 5 godina, da će protiv učesnika u tom krivičnom delu biti podnesene krivične prijave, ali i sa pozivom svim učesnicima da od kopanja odustanu i kasnije svedoče protiv nalogodavaca.

„Gradska uprava nije odgovorila na konstruktivne predloge građana da se sve instalacije postave između bloka 70A i Toplane, jer na tom potezu konfiguracija zemljišta omogućava da se cevi postave po nasipu i da se na taj način izbegne njegovo probijanje“, izjavio je za Danas Aleksandar Salapura iz udruženja Za naš kej.

U sredu ujutru, 19. aprila, na nasipu su se pojavili građevinski radnici u pratnju gradskog urbaniste Marka Stojčića. Stojčić je sa Savskog nasipa u Bloku 45 ispraćen nakon žustre rasprave sa okupljenim građanima. Oni su Stojčiću ponovo pokušali da ukažu na to da Zakon o vodama eksplicitno zabranjuje bušenje nasipa, da kopanje rova u njemu nije nešto što se dešava „iznad“ nasipa, kao što tvrde gradske vlasti i da radovi koje Grad pokušava da sprovede nisu nikakva rekonstrukcija infrastrukture, nego uvođenje novih cevi za potrebe splavova koji ne bi ni smeli da budu tu.

Na Stojčićevu izjavu da se sve radi pažljivo, pedantno i po zakonu građani su odgovorili uzvicima: „Upali ste ovde kamionom!”, „Niste imali dozvolu! Niste imali projekat! Niste imali podatke na tabli!”, „Ovo se radi bez plana i stihijski!”

Stojčić je na terenu tvrdnje građana da su radovi počeli bez dozvole devetog marta nazvao lažima, što je izazvalo burnu reakciju jer građani raspolažu video dokazima za svoje tvrdnje.

„Mi te plaćamo, bre, ne plaćaju te, bre, splavovi, svi ovi ljudi ovde i svi građani Beograda! Treba da radiš u interesu grada i građana!“, „Vi kažete da ovo radite za nas, a ne radite za nas, nego za ovih 28 splavova“, neke su od poruka koje su okupljeni uputili Stojčiću.

Građani nemaju poverenje u funkcionere

Okupljeni su skrenuli pažnju na to da nemaju poverenja ni u gradonačelnika ni u gradskog menadžera Miroslava Čučkovića, koji je bio predsednik opštine Obrenovac za vreme poplave 2014.

Građani su gradskom urbanisti ponudili da potpiše podršku zahtevu da MUP izvrši nadzor Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda, kriznog štaba koji je nadležan i za poplave, a čiji je komandant gradonačelnik Šapić. Ovaj zahtev prethodno su predali MUP-u. Okupljeni su izneli da gradski štab za vanredne situacije postoji, ali da ne prati procedure, jer po njihovim saznanjima od 2017. nema zapisnika.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama 18. aprila, predstavnici udruženja Savski nasip, Za Naš Kej i Blok 70 – Zajednička Akcija su izneli tvrdnju da je Stojčić na protestnom skupu 25. marta izneo niz neistina.

„Rekao je da je to zemljište prebačeno na Beogradvode pa im zato ne treba saglasnost Srbijavoda. Srbijavode su pismenim putem demantovale ove Markove reči. Doneo je dozvolu za koju je tvrdio da je pravosnažna. ‘Pravosnažna’ dozvola je doneta protivzakonito 5.4. retroaktivno za 27.3, dakle Marko je pred više od hiljadu građana pokazivao lažnu dozvolu. Marko je takođe rekao da 1.2m na vrhu nasipa zapravo nije nasip i da se zato može kopati…“, navodi se u saopštenju.

U istom saopštenju udruženja građana demantuju tvrdnje gradonačelnika Šapića da na nasipu nisu kopane rupe za postavljanje novih, nego za vađenje starih, nelegalnih cevi:

„Radovi su snimani svakodnevno, snimci postoje i javno su objavljeni na društvenim mrežama, i tu nije bilo reči o vađenju creva. Preko 40 creva je nađeno na nasipu, i to na 20 različitih mesta“.

Građani podsećaju javnost i na to da su nelegalne vikendice na reci više puta prijavljivane, prvi put pre čak deset godina.

Građani tvrde i da je JVP Srbijavode postupilo protiv zakona, izdavši 5. aprila retroaktivno vodne uslove za Odobrenje koje je gradska uprava prihvatila 16. marta.

„JVP Srbijavode i inače nema kredibilitet jer godinama dopušta uništavanje savskog nasipa protivzakonitom vožnjom, nelegalnom izgradnjom, i bušenjima. Potom su nadležni doneli odobrenje za početak radova od sutra, 19. aprila. Nadležni nameravaju da nastave radove i da prokopaju dubok rov na nasipu“, upozorava se, i to uprkos tome što su se, kako se dalje navodi građevine koji su eksperti za nasipe su izjasnili da je prokopavanje nasipa rizično i opasno, i da treba potražiti alternativno rešenje.

„Šapić je rekao da nema šanse da se poplavi Novi Beograd jer je Šabac slaba tačka. Nova obaloutvrda kod Šapca je završena 2020. godine. Ako ima saznanja da su ovi radovi loši, Šapić bi morao da to prijavi nadležnim organima. Osim toga ne možemo žrtvovati Šabac ili Obrenovac zarad 28 splavova na savskom keju”, smatraju novobeogradska udruženja građana.

Gradonačelnik Beograda preti da će tužiti sve koji tvrde da vlasti izvode radove „da bi potopili Novi Beograd“ jer dižu paniku. Građani su na to odgovorili da i jesu u panici „kada vidimo šta sve vlast radi“. Dežurstva građana se nastavljaju.

I.K.

Prethodni članak

Još jednom o rodno osetljivom jeziku i Crkvi

Nijedan voz neće saobraćati u Nemačkoj, poručili su iz železničkog sindikata uoči štrajka

Sledeći članak