Ne davimo Beograd: pritisci na zaposlene Sava centra da napuste posao

Dokument do kojeg je došao Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd je danas saopštila da se u Sava centru vrše pritisci na zaposlene kako bi dali otkaz jer prodaja ovog kongresnog centra u više navrata nije uspela.

Posle nekoliko neuspešnih prodaja Sava centra i spuštanja cene za ovaj reprezentativni objekat u vlasništvu Grada Beograda, na red je došao pritisak na radnike zaposlene u Sava Centru.

Svih 103 radnika i radnica Sava centra su dobili navodno neobavezujuću anketu u julu ove godine, u kojoj su mogli da se opredele za tri opcije: za socijalni program po kolektivnom ugovoru, prelazak u drugo javno preduzeće u vlasništvu Grada ili neizvesnu budućnost sa budućim kupcem Sava centra koji im možda ponudi posao, navodi se u saopštenju Ne davimo Beograd.

Na dokumentu do koga su došli iz inicijative Ne davimo Beograd, naznačeno je da je u pitanju preliminarna anketa koja se ne potpisuje, međutim iz inicijative navode da u proteklih nekoliko nedelja radnici i radnice ovog javnog preduzeća trpe velike pritiske da potpišu ugovore sa drugim gradskim ustanovama i preduzećima i time pristanu na lošije uslove rada i niža primanja.

Podsetimo, Grad prodaje Sava centar, simbol Beograda građen sedamdesetih godina sa nešto manje od 70.000 kvdratnih metara za novac koji je daleko ispod svoje tržišne vrednosti, a ovi pritisci na radnice i radnike mogu biti samo još jedan od načina da se dodatno ugrozi rad ovog preduzeća i posledično dovede do daljeg spuštanja cene ili zatvaranja.

Iako je prodaja Sava centra propala u više pokušaja i pored velikog spuštanja cene, Inicijativa Ne davimo Beograd ponavlja stav da ovaj objekat ne treba prodavati, već sačuvati za budućnost i obnoviti ga uz pomoć pristupnih fondova Evropske unije (pogotovo u sferi energetske efikasnosti) i javno-civilnih partnerstava u oblasti upravljanja ovim objektom, poručuju iz Ne davimo Beograd.

Dokument do kojeg je došao Ne davimo Beograd

I.P.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE