Borba za dostupno stanovanje u Evropi

Foto: Marko Risović / Kamerades

Evropska građanska inicijativa „Stanovanje za sve“ (Housing for all) pokrenula je peticiju za povećanje dostupnosti životnog prostora u zemljama Evropske unije.

Nakon Beča, Barselone, Lisabona, Brisela i drugih gradova EU potpisivanje peticije je nedavno promovisano i inicijativa Pravo na grad u Zagrebu.

Namera stručnjaka i aktivista je da sakupe milion potpisa i od Evropske komisije zahtevaju da omogući državama članicama da se ulaganje u javne stambene fondove izuzmu iz obračuna budžetskog deficita.

„Stanovanje za sve“ traži i da se na nivou EU regulišu digitalne platforme poput Airbnb-a, koje posreduju u kratkoročnim izdavanjima stambenog prostora.

Nesklad između poskupljenja stanova, koje je od 2012. godine tumačeno kao pokazatelj oporavka evropske privrede, i opadanja realnih plata stanovništva, doveo je do dramatičnih posledica.

Oko 82 miliona ljudi u EU primorano je da na stambene troškove izdvaja preko 40% primanja. Pojednostavljeno rečeno, u ekonomskim centrima je izraženija komponenta rasta cena nekretnina, dok stanovništvo periferije trpi brži pad kupovne moći. Ujedno, sve je više radnika i radnica koji ne mogu da priušte stanovanje u blizini grada u kojem rade, a oko četiri miliona evropljana su beskućnici.

Fiskalni okvir EU onemogućava mnogim zamljama i gradovima da investiraju u javno stanovanje. Procena „Stanovanja za sve“ je da se na nivou Unije na godišnjem nivou na stanovanju nepotrebno „uštedi“ oko 57 milijardi evra.

U Srbiji takođe vlada stambena kriza. Polovina stanovništva Srbije živi u prenaseljenim domaćinstvima, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku. Pritom, oko 17% domaćinstava u Srbiji EUROSTAT svrstava u grupu pogođenih ekstremno teškim uslovima stanovanja – onih koji su preopterećeni troškovima stanovanja, i/ili žive u neadekvatno opremljenim domaćinstvima.

EUROSTAT svrstava stanovništvo Srbije u sam vrh „top liste“ stambeno najugroženijih populacija na kontinentu.

I.K.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE