Dobre vesti za naučnike, ali njihovoj borbi za dostojanstven rad još nije kraj

Nakon decenije neizvesnosti i više meseci kontinuirane borbe za dostojanstven radni položaj, mogu li naučne radnice i radnici napokon odahnuti i računati na to da je rešavanje njihovih problema zaista počelo?

Protest sindikata nauke

Na fejsbuk stranici kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ danas je osvanula pozitivna vest. Aleksandar Knežević, član kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ i član Sindikata nauke, danas je potpisao ugovor o radu s Biološkim fakultetom u dužini trajanja naučnog zvanja.

U razgovoru sa Aleksandrom Kneževićem saznali smo da je upravama fakulteta izdat nalog da sklope ugovore sa naučnim istraživačima prema programu insititucionalnog finansiranja i da je nadležno ministarstvo na zahtev fakulteta napravio uniforman model ugovora. Ukratko, deluje da je jedan od zahteva kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“, siguran posao za sve istraživače, ispunjen.

„Formalno-pravni okvir za potpisivanje ugovora o radu postoji od februara meseca, otkako je nadležni ministar potpisao program institucionalnog finansiranja nauke. Međutim, fakulteti su dosada odbijali da implementiraju ovaj program“, rekao je za Mašinu Aleksandar Knežević.

Razlog za odlaganje potpisivanja ugovora o radu sa naučnicima je u tome što fakulteti „ne vide da će im Vlada garantovati finansiranje plata istraživača s kojima sklope ugovor“, objasnio nam je Knežević.

„Fakulteti su čekali da im Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pošalje model ugovora koji bi bio uniforman za celu Srbiju i insistirali su na članu u tom ugovoru prema kojem fakultet može da raskine ugovor sa istraživačem ukoliko Vlada stopira program institucionalnog finansiranja“.

Iako pravna garancija za institucionalno finansiranje naučno-istraživačkog rada postoji, finansijske garancije još uvek nema crno na belo. Kako je rekao sagovornik Mašine, „Vlada još uvek nije usvojila uredbu koja bi obezbedila finansijsku garanciju za program institucionalnog finansiranja“.

Prema rečima Aleksandra Kneževića jedan od zahteva kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ – siguran posao za sve naučnike i naučnice – je ispunjen. Naučnici će nastaviti da vode kampanju da bi se izborili i za drugi zahtev – jednake plate za jednak rad – i pratiće implementaciju institucionalnog finansiranja, odnosno obezbeđivanja sigurnog posla za naučnike.

Kako smo pisali ranije, zahtevi kampanje su da se u nauci obezbedi dosledna primena radnog zakonodavstva, siguran posao za sve naučnike i jednake plate za jednak rad.

Kampanju „Za dostojanstven rad u nauci“ pokrenuo je Sindikat nauke krajem prošle godine. Od tada su realizovali niz aktivnosti, od uličnih akcija, preko protesta, do održavanja tribina na temu ostvarivanja dostojanstvenih uslova rada u sektoru nauke. Organizatori naglašavaju da promena mora doći od samih naučnih radnika i ističu značaj istrajnosti i solidarnosti.

Nedostojanstveni radni uslovi za veliki deo naučne zajednice nisu novina, to je realnost već 11 godina, rekla je na tribini „Kako do dostojanstvenog rada u nauci?“ održanoj 9. marta predsednica Sindikata nauke Đurđica Jovović. Ona je podsetila na to da su naučnice i naučnici na ulice prvi put izašli 2013. godine, kada je država propustila da ispuni svoju zakonsku obavezu i izvrši novu evaluaciju rada naučnika. Taj propust države je doprineo tome da mnogi naučnici do danas primaju nesrazmerno niske plate u odnosu na svoj rad i dostignuća.

Na početku kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ iz Sindikata nauke su saopštili da zbog neregulisanog radnog statusa država oštećuje više od 60% naučnih radnica i radnika u Srbiji, dok se razlike u platama u sektoru nauke dostižu 65 hiljada dinara.

Ključni problem sa kojim se suočavaju naučnici i naučnice tiče se njihovog radnog statusa. Mnogi naučnici rade na osnovu ugovora na određeno vreme, a institucionalno finansiranje nauke se, iako je ušlo u zakon, odlaže. Mnogi naučni radnici u Srbiji primaju plate na osnovu kategorizacije iz 2011. godine. Kako smo već pisali, mladi naučnici koji tada nisu mogli da budu ocenjeni na osnovu prethodnih rezultata svrstani su u „srednje nisku“ kategoriju, a rezultati njihovog rada i naučna postignuća osvarena u međuvremenu nisu uzeta u obzir.

A.J.

Prethodni članak

Jeftina mesečna karta za prevoz u Nemačkoj: ozbiljna mera za popularizaciju javnog prevoza ili greenwashing?

Američki konzervativci rešenje za školske pucnjeve vide u naoružavanju nastavnika

Sledeći članak