Ekološki ustanak: Bivša v.d. klinike Laza Lazarević naplaćivala i RZFO i porodicama pacijenata

Iz Ekološkog ustanka tvrde da je Stašević Karličić štedela na hrani za pacijente, a pribavljala finansijsku korist od toga što je bolničke usluge naplaćivala duplo.

Iz Ekološkog ustanka navode da je doskorašnja v.d. Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, Ivana stašević Karličić, štedela na hrani za pacijente, a dvostruko naplaćivala bolničke usluge:

„Pa je tako naplaćivala 1108 dinara po danu od Centra za socijalni rad ili rodbine pacijenta na ‘vanstandardnu uslugu’. Od naših sagovornika upućenih u situaciju na klinici saznajemo da ova usluga u preksi nije obuhvatala ništa vanstandardno, osim toga što se naplaćuje istovremeno iz dva izvora – RFZO i porodice pacijenta, ili Centra za socijalni rad“, navodi se u objavi Ekološkog ustanka na društvenim mrežama.

Ekološki ustanak je objavio fotografiju ugovora sklopljenog između Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu i Centra za socijalni rad Obrenovac, kojim se CSR obavezuje da plati 1108 dinara dnevno  za pomenute vanstandardne usluge.

Prema saznanjima Ekološkog ustanka u pitanju je krivično delo zbog koga je podneta anonimna prijava  u martu 2022. godine. Iz ove organizacije obaveštavaju da će ispitati šta se sa ovom prijavom dešava.

Podsetimo, Stašević Karličić je sa mesta v.d. direktorke  „Dr Laza Lazarević“ smenjena početkom juna, u jeku protesta „Srbija protiv nasilja“, a nakon devet meseci protesta i štrajkova u kojima je učestvovao deo zaposlenih i sva tri sindikata prisutna u klinici. Štrajkači su zahtevali smenu v.d. direktorke tvrdeći da ona maltretira zaposlene i da od njih zahteva da se prema pacijentima nehumano ponašaju. Protiv Stašević Karličić je podneto više krivičnih prijava, dok je ona, po sopstvenim navodima, tužila predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radeta Panića.

Stašević Karličić je na poziciji vršioca dužnosti provela višestruko duži period nego što zakon dozvoljava. Zamenio ju je Nenad Bjelica, specijalista psihijatrije, višegodišnji v.d. direktor Doma zdravlja „Simo Milošević“ na Čukarici u Beogradu.

I.K.

Prethodni članak

A 11: Na ekstremno visokim temperaturama 12 romskih porodica mesec dana živi bez vode i u strahu od prinudnog iseljenja

30.000 građana protiv Zakona o planiranju i izgradnji

Sledeći članak