Postavljen novi v.d. direktor Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“

Novi v.d. direktor psihijatrijske klinike je Nenad Bjelica, specijalista psihijatrije, kadar SPS-a i višegodišnji v.d. direktor Doma zdravlja „Simo Milošević“ na Čukarici u Beogradu.

Nenad Bjelica, novopostavljeni v.d. direktor Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, je predsednik Opštinskog odbora SPS-a u Obrenovcu, prenose mediji.

Na mesto v.d. direktora najstarije klinike za psihijatrijske bolesti u Srbiji dolazi sa mesta v.d. direktor Doma zdravlja „Simo Milošević“ na Čukarici u Beogradu, javlja N1.

„Doktor Nenad Bjelica rođen je 10. februara 1974. godine u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu stekao zvanje doktora medicine, a zatim i specijalista psihijatrije. U njegovoj biografiji stoji i da je master menadžer u oblasti zdravstva, kao i da je završio specijalističke akademske studije forenzičkog inženjerstva na Kriminalističko-policijskom univerzitetu – smer forenzičke identifikacije“, piše Danas. Isti izvor navodi i da je Bjelica od 2013. godine i predsednik Upravnog odbora KBC „Bežanijska kosa“.

Podsetimo, Bjelica je postavljen nakon što je početkom maja sa pozicije v.d. direktora smenjena Ivana Stašević Karličić. Stašević Karličić je na ovom mestu provela oko šest godina. Smenjena je osam meseci nakon što su zaposleni krajem septembra 2022. stupili u štrajk zbog mobinga i nesavesnih metoda lečenja za koje dokazuju da ih je sprovodila bivša v.d.

Kako je Mašina ranije pisala, zaposleni Klinike „Dr Laza Lazarević“ okupljeni u tri sindikata su rad delimično obustavili 29. septembra prošle godine. To je bio „poslednji vapaj zaposlenih koji pokušavaju da zaštite i svoje pacijente, koji spadaju u posebno ugroženu grupu, a i da sebi obezbede pristojne uslove za rad“, rekao je tom prilikom za Mašinu predsednik republičke organizacije jednog od tri sindikata koji su stajali iza protesta, Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić.

Bilo je potrebno i čitavih šest meseci da se uvaži preporuka za smenu Stašević-Karličić koju je dala resorna ministarka. Kako smo o tome pisali, ministarka zdravlja je njenu smenu predložila početkom decembra. Ona je tom prilikom pohvalila organizaciju štrajka i obavestila javnost da v.d. direktorku ne može da smeni resorno ministarstvo, nego Vlada.

Zaposleni su tvrdili da smenu sabotira SPS, kom, po njihovim navodima, ovo mesto „pripada“ po koalicionom ugovoru.

Kako smo ranije pisali, analiza koalicije prEUgovor obavljena početkom decembra pokazala je da je gotovo 80% vršilaca dužnosti u Srbiji postavljeno nezakonito. Vršioci dužnosti čine veliku većinu, odnosno čak tri petine od 400 rukovodećih položaja u državnoj upravi Republike Srbije. Koalicija prEUgovor je istakla da bi vršioci dužnosti smeli da se postavljaju na svega tri meseca, i bez „produžetaka“. Međutim, čak 77% postavljenja vršilaca dužnosti za vreme vlade Ane Brnabić otpada na nezakonito produžavanje v.d. statusa.

I.K.

Prethodni članak

Sabotiranje zabrane MHE u Federaciji BiH nije uspelo

DANS: Za pripremne mostove je mogla da se koristi tehnologija koja ne šteti prirodi

Sledeći članak