Inicijativa za Požegu poziva na borbu protiv akumulacionih jezera na planini Maljen, koji bi ugrozili domaćinstva i oranice

Meštani doline između sela Mršelji i Tometino Polje bi mogli da ostanu bez kuća i plodnih oranica zbog palniranih akumulacionih jezera, upozoravaju iz Inicijative za Požegu.

Sutra, 14. jula, održaće se javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Prostornog plana opštine Požega. Prema oceni Inicijative za Požegu, izmene ne idu u prilog građanima, zbog čega ih pozivaju da se na sutrašnjoj raspravi pojave u što većem broju.

Ključni problem na koji Inicijativa ukazuje je planiranje izgradnje akumulacionih jezera, posebno akumulacije „Kamenica 2“ koja bi potopila desetak domaćinstava i najplodnije oranice u dolini između sela Mršelji i Tometino Polje u podnožju planine Maljen u zapadnoj Srbiji.

Sporne akumulacije su još pre deset godina postale deo Prostornog plana opštine Požega, bez da je to javnost primetila. Uoči javne rasprave o nacrtu izmena i dopuna plana, koja je zakazana za 14. jul, Inicijativa za Požegu poziva na borbu za brisanje akumulacija i ukazuje na nezakonitosti.

„Predložen nacrt izmena i dopuna Prostornog plana opštine Požega za koji je u toku javni uvid je nezakonit“, kaže za Mašinu Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu.

Nacrt je stavljen na javni uvid početkom jula, a Inicijativa je podnela primedbe kojima ukazuju na nezakonita mesta u tom dokumentu.

Predložene izmene i dopune premašuju ovlašćenja naručioca i obrađivača jer proširuju obim promena koje su već bile predviđene odlukom Skupštine opštine Požega iz decembra 2021. godine, objašnjava nam Radovanović i dodaje da  nisu ispunjeni ni uslovi za sprovođenje brzog postupka izmena i dopuna prostornog plana.

„Nije izrađena Strateška procena uticaja plana na životnu sredinu, i Nacrt je u suprotnosti sa Uredbom o proglašenju predela izuzetnih odlika Maljen, kojom je izričito zabranjena izgradnja hidrotehničkih objekata, kao i hidroelektrana na vodotocima na čitavom zaštićenom području“, kažu iz Inicijative za Požegu. 

Nacrt obuhvata i istražna polja za koja je istekla dozvola za istraživanje i eksploataciju, dodaju iz Inicijative.

Planovi za dva akumulaciona jezera na planini Maljen formalizovani su 2012. godine u Planu generalne regulacije predeone celine Tometino Polje. Delovi tog dokumenta uključeni su u Prostorni plan opštine Požega iz 2013. godine, a sa njima i akumulacije.

Prva akumulacija naziva „Bela Kamenica“ ucrtana je ispod škole u Tometinom Polju, iznad ušća Bele i Crne Kamenice. 

„Prema nepotvrđenim informacijama,  ta akumulacija će se brisati iz plana jer se delimično nalazi u predelu izuzetnih odlika Maljen, a PIO Maljen između ostalog zabranjuje izgradnju akumulacija“, pisali su ranije iz Inicijative za Požegu na njihovom Fejsbuk profilu.

Zbog toga Inicijativa stavlja akcenat na akumulaciju „Kamenica 2“, koja je, kako su pisali ranije na društvenim mrežama, „ogromna“ i trebalo bi „obezbediti količinu vode od oko 3,5 miliona kubnih metara, što deluje nemoguće od male Kamenice koja leti skoro presušuje.“

„Ako bi nekim čudom sve bilo izgrađeno, bilo bi potopljeno oko 10 domaćinstava koja tu žive generacijama unazad. Svi ostali na okolnim bregovima bi do svojih kuća mogli doći samo helikopterom. Najplodnije njive u celom kraju, gde inače nema mnogo obradive zemlje, bi bile potopljene“, piše na Fejsbuk profilu Inicijative.

Inicijativa za Požegu je takođe iznela bojazan da se akumulacije planiraju zarad obezbeđivanja vode za potencijalne rudnike litijuma u Dobrinji.

A.J.

Prethodni članak

Asocijacija NKSS: Borba se nastavlja

Holivudski glumci i scenaristi jedinstveni u borbi za dostojanstvene uslove rada

Sledeći članak