Ispunjeni svi zahtevi protesta: predlog Zakona o eksproprijaciji se povlači, a Zakon o referendumu se menja, tvrdi Predsednik Srbije

Aleksandar Vučić je u sredu izjavio da će Zakon o eksproprijaciji vratiti skupštini na ponovno razmatranje i da je predložio izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Predsednik Srbije je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio da je potpisao odluku o vraćanju Narodnoj skupštini izglasanog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji nakon što je utvrdio da on ne uređuje oblast na pravi način, predlaže prekratke rokove za žalbu i nije bio na javnoj raspravi. Vlada Srbije je prethodno povukla Zakon o eksproprijaciji iz skupštinske procedure, te predložila izmene četiri člana Zakona o referendumu. 

„Ovim su ispunjeni svi zahtevi naroda u protestima“, konstatovao je Vučić i najavio da će o sadržaju novog zakona o eksproprijaciji biti održana široka javna rasprava, sa namerom da se dođe do širokog javnog konsenzusa, kako prenosi Danas.

Organizatori protesta slave pobedu, ali najavljuju i nove blokade.

Podsetimo, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu bila su dva osnovna zahteva protestnih blokada saobraćajnica 4. decembra u kojima je po procenama organizatora učestvovalo oko 135.000 ljudi širom Srbije.

Komentarišući proteste prethodnih dana, Vučić je izneo  da je na njima učestvovalo oko  35 hiljada ljudi.

Deo organizatora protesta objavio je da su zadovoljni rezultatima ove kampanje, dok ostali najavljuju da će sa protestima nastaviti.

Predstavnici „Kreni-promeni“ su na društvenim mrežama objavili da će, ukoliko Vučićeva obećanja u petak dobiju formalnopravno otelotvorenje, prekinuti sa blokadama i na gradskim trgovima proslaviti pobedu. Iz Ekološkog ustanka, međutim, stiže poruka da će protesti i blokade trajati do obustavljanja projekta Jadar:

„Dragi prijatelji i saborci, ovo je važna pobeda građana, jer smo masovnim izlaskom na ulice primorali vlast da odustane od predatorskih zakona – kao što smo tokom proteklih meseci i godina zaustavili MHE na Staroj planini, obuzdali uništavanje Bara Reve i sprečili zakon o vodama. Ipak, još uvek smo daleko od konačne pobede“, navodi se u njihovom saopštenju i precizira da će Ekološki ustanak pozvati na nastavak protesta i blokade puteva ukoliko skupština grada Loznice na sednici koja mora biti održana najkasnije do 15.12.2021. ne donese odluku o brisanju projekta Jadar iz prostornog plana.

Ekološki ustanak je za četvrtak, 9. decembar, s tim u vezi najavio koordinacioni sastanak aktivista i udruženja iz 63 mesta u kojima su proteklog vikenda bile organizovane blokade.

Iz pokreta Ne da(vi)mo Beograd saopšteno je da povlačenje Zakona o eksproprijaciji, kao i najavljene izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, znači veliki uspeh građana, ali da će se pobedom moći smatrati tek smena vlasti.

„Jedini način da se sa ovim problemima izborimo, ali i na koji možemo biti sigurni da će se sa projektima kao što su Rio Tinto, Ling Long ili Čukaru peki, stati, jeste da smenimo ovu vlast i na najvažnija mesta odlučivanja postavimo ljude kojima je javni interes na prvom mestu“, poručuju iz Ne davimo Beograd.

Podsetimo, neposredno nakon protesta među organizatorima je došlo do neslaganja o tome da li treba proširivati listu zahteva: dok je Nebojša zelenović  iz Otvorene građanske platforme „Akcija“ i predstavnici Ekološkog ustanka bili za to da se od vlasti zahteva jasno odustajanje od projekta Jadar, Sava Manojlović iz „Kreni-promeni“ je najglasnije zastupao tezu da lista ne treba da se menja.

I.K.

Prethodni članak

Nesvrstani: Večeras otvaranje festivala Alternative film/video

Jedno možda, jedno da i jedno ni u kom slučaju. Kuda dalje sa blokadama, protestima i zahtevima

Sledeći članak