Izglasana nova uprava ULUS-a za period od 2022. do 2025. godine

Na uspešno organizovanoj Vanrednoj izbornoj Skupštini Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), 27. marta 2022. godine, u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ izabrani su novi predstavnici organa i tela koji će rukovoditi Udruženjem u naredne tri godine.

Nakon serije osporavanja validnosti rada uprave Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), 27. marta u Umetničkom Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ održana je Vanredna izborna Skupština ULUS-a.

Kako je u saopštenju ULUS-a rečeno, ovim je „stavljena tačka na upitnost njegove legalnosti i legitimiteta“.

Tako su ovog puta, nakon nekoliko neuspelih pokušaja, izabrani novi predstavnici organa i tela ULUS-a koji će rukovoditi Udruženjem u naredne tri godine (2022-25).

Prema izveštaju Glasačke komisije najveću podršku članstva dobili su predstavnici uprave koja je u protekle dve godine upravljala Udruženjem, time potvrđujući već uspostavljeni, aktuelni pravac koji vodi ka osavremenjavanju Udruženja i njegovih programa, kao i iniciranju niza reformi i strukturnih promena kako bi ova organizacija odgovorila na aktuelne potrebe svog članstva, pre svega na težak radni i socijalni položaj umetnica i umetnika.

Novi Upravni odbor čine članovi i članice iz Slikarske sekcije: Vahida Ramujkić, Vladan Jeremić, Marija Kauzlarić i Milena Putnik; iz Vajarske sekcije: Milica Ružičić i Miodrag Mišo Rogan; iz Grafičke sekcije: Jelena Jocić i Jovan Jović; iz sekcije Proširenih medija: Vojislav Klačar.

U novom Nadzornom odboru su iz Slikarske sekcije: Ana Piljić Mitrović, Kristina Drašković; iz Sekcije proširenih medija: Milica Lapčević; iz Grafičke sekcije: Nenad Nikolić; iz Vajarske sekcije: Dragan Rajšić. 

Umetnički savet čine iz Slikarske sekcije: Miron Mutaović i Marija Šavija; iz Vajarske sekcije: Ivana Milev i Maša Paunović; iz Grafičke sekcije: Daniela Fulgosi i Maja Simić; iz Sekcije proširenih medija: Tatjana Strugar. 

Za Sud časti su izabrani iz Slikarske sekcije: Darinka Pop Mitić i Ana Marković; iz Vajarske sekcije: Tijana Cvetković; iz grafičke sekcije: Jovana Đorđević; iz Sekcije proširenih medija: Andrijana Pajović. 

Statutarna komisija je u sastavu, iz Slikarske sekcije: Martin Erdeš i Jana Stojaković; iz Vajarske sekcije: Zdravko Milinković; iz Grafičke sekcije: Nenad Zeljić; iz Sekcije proširenih medija: Milan Đorđević. 

Neposredno pre organizovanja Vanredne skupštine između dve sukobljene grupe članstva, aktuelne i one koja joj se suprotstavljala, postignut je dogovor o održavanju zajedničke Skupštine, na kojoj su obe predložile svoje kandidate za novu upravu, o kojima se glasalo.

Na Skupštini je izglasana i odluka da se skupštine Udruženja ubuduće mogu održavati i elektronskim putem, bez ograničenja, saopšteno je iz ULUS-a.

U pomenutom saopštenju ULUS-a za medije se upućuje i javno izvinjenje Upravi iz 2012. godine:

„Aktuelna Uprava ULUS-a kao pravni naslednici sporne Uprave iz 2013. godine, koristi ovu priliku da uputi javno izvinjenje Upravi iz 2012. godine predvođene Mirjanom Denkov Mraović, čiji je mandat u tom periodu bio nasilno prekinut.“

Ovom izbornom skupštinom, ULUS obaveštava, stavljena je tačka na „brojne kontraverze i konfilte koji su u poslednje vreme dolazili od strane nezadovoljnog dela članstva te se očekuje da će u narednom periodu Udruženje moći nemsetano da nastavi sa svojim funkcionisanjem, što se pre svega tiče  rada na unapređenju statusa likovnih umetnika“. 

Takođe, u saopštenju se i podseća šta je sve urađeno u protekle dve godine, od izvršene finansijske konsolidacije rada i ukidanja prakse naplate (kotizacije) umetnicima-članovima ULUS-a za izlaganja na svim grupnim i samostalnim izložbama, uvođenja sistema isplate honorara svim umetnicima koji samostalno izlažu u Galeriji ULUS, inicirajući fondove solidarnosti – finansijsku i drugu podršku ekonomski ugroženim članovima, pa sve do uspešno realizovane javne kampanje za pružanje kovid-pomoći samostalnim umetnicima.

Ne manje važno je podsetiti i na set predloga za izmenu i unapređenje zakonskih akata kojima bi se dugoročno rešio problem neuređenosti polja rada likovnih umetnika, a prvenstveno bolje regulisao status samostalnog umetnika, na kojem je posebna radna grupa ULUS-a intenzivno radila.

Predložen je i novi model za samostalne umetnike – „umetnik u lokalnoj samoupravi“, putem kojeg bi se samostalnim umetnicima obezbedili redovniji  prihodi za angažovanje  u lokalnim zajednicama.

Jesenja izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, 2020. Foto: Lav Mrenović

U pomenutom periodu od dve godine Udruženje je u značajnoj meri obnovilo inventar tehničke opreme Udruženja, čime je omogućeno održavanje izložbenog programa prema savremenim izlagačkim zahtevima.

Uređena je i najznačajnija kolekcija Udruženja – Fond mladih, koja će biti predstavljena publici u novembru ove godine u Galeriji ULUS.

Uz to, u saopštenju ULUS-a se podseća da je konačno uređena i Kartoteka umetnika, osnovana Biblioteka ULUS-a i započeta saradnja sa Vikimedijom Srbija u sklopu koje su digitalizovani svi katalozi Prolećne i Jesenje izložbe u organizaciji ULUS-a (od 1945. do danas) i napisani članci za sve izložbe, čak 143 članaka.

ULUS je u prethodnom periodu pokrenuo i brojne projekte za mlade, među kojima se izdvaja Bijenale mladih, gde je mladim umetnicima omogućeno da dobiju produkciju novih radova, zbog čega je, kako se navodi, značajno povećano interesovanje mladih za prijem u članstvo.

Trenutno su predstavnici ULUS-a uključeni u pregovore sa Ministarstvom kulture i informisanja RS u vezi sa rešavanjem problema dugovanja samostalnih umetnika, o čemu je Mašina nedavno izvestila. Radna grupa je formirana na inicijativu ULUS-a, a podržalo ju je 16 reprezentativnih udruženja, a u narednom periodu ULUS čeka i rešavanje pitanja rekonstrukcije Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

Kako se sada čini, i za novu upravu ULUS-a, kao i za onu od 2019. godine, ključni cilj će biti nastavak rada na unapređenju položaja umetnika i umetnica u društvu, naročito onih u statusu samostalnih umetnika, kojima, uprkos obećanjima nadležnih, lokalne samouprave i dalje ne uplaćuju minimalnu osnovicu za penziono osiguranje.

V.K.

Prethodni članak

RFZO pomera starosnu granicu za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina

Podneta krivična prijava protiv osobe koja je pretila aktivistima Omladinsko studentske akcije

Sledeći članak