Medicinske sestre najavljuju najveći štrajk svoje struke u istoriji SAD

Čak 15 hiljada medicinskih sestara iz američke savezne države Minesote se sprema da stupi u štrajk pod geslom „Pacijenti ispred profita“.

Udruženje medicinskih sestara američke savezne države Minesote najavilo je da priprema jedan od najvećih štrajkova te struke u istoriji SAD, javlja portal Novosti.

Štrajk je najavljen nakon što su sestre u svim bolnicama u tom gradu tokom leta radile bez ugovora, a organizatorke predviđaju učešće 15 hiljada sestara zaposlenih kod sedam privatnih kompanija.

U fokusu brobe medicinskih sestara je da „pacijenti budu ispred profita“.

Kako je to za časopis Jacobin objasnila medicinska sestra Kelley Anaas, za loše stanje u sektoru zdravstva u Americi odgovoran je model „kratke produktivnosti“ koji se primenjuje poslednjih dvadeset godina i koji nalaže da se upravljanje preduzećem prilagodi maksimizaciji profita.

Anaas je opisala kako je ona, kao glavna sestra svoje jedinice, nešto pre pandemije obaveštena da će se broj zaposlenih sestara srezati za 20%, a posao će se rasporediti na preostale. Sestre su upozorile da će se manjak zaposlenih odraziti na kvalitet nege, ali poslodavci su odgovorili da se rezanje broja zaposlenih sestara provodi u svim bolnicama širom zemlje.

Nedugo zatim izbila je pandemija, a bolnica je u početku dobila dodatnu pomoć. Kada su menadžeri uvideli da će pandemija potrajati, ponovno su smanjili broj sestara. Preostale sestre ostavljene su da se nose sa „nekima od najbolesnijih pacijenata“ koje je Anaas ikada videla u svojih 14 godina rada, u zastrašujućoj situaciji koja je rezultirala nepotrebnim smrtima, prenose priču Kelly Anaas Novosti.

Rešenje za probleme u zdravstvu ova medicinska sestra na intenzivnoj nezi, između ostalog, vidi u sistemskoj promeni prema kojoj bi svi ljudi bili osigurani kod jednog pružaoca usluge zdravstvenog osiguranja.

A.J.

Prethodni članak

Industrija fosilnih goriva uz velike profite uživa i subvencije od više stotina milijardi dolara

RERI: Klimatski plan treba da precizira na koje termoenergetske kapacitete će se Srbija oslanjati u naredne tri decenije

Sledeći članak