Međunarodni sud pravde naređuje Izraelu hitno preduzimanje mera radi sprečavanja genocida

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je presudu po tužbi Južne Afrike kojom se Izraelu naređuje da hitno preduzme sve mere u cilju sprečavanja genocida u Pojasu Gaze.

Međunarodni sud pravde doneo je odluku prema kojoj je odlučeno da ima dovoljno dokaza da zahteva dalju istragu, stavljajući na snagu privremene mere ali je isključio naredbu o hitnoj obustavi vatre koju je tražila Južna Afrika.

Kao što smo ranije pisali, presuda je teorijski obavezujuća ali mala je verovatnoća da će u praksi biti i sprovedena.

Sudsko veće sačinjeno od 17 sudija koje donosi odluku, među kojima je 15 stalnih i po jedan sudija koje imenuje Južnoafrička Republika i Izrael, većinskim glasovima je odobrilo privremene mere koje bi Izrael trebalo da ispoštuje dok u narednim godinama sud konačno ne donese odluku da li Izrael čini genocid nad Palestincima.

Odluke kojima Međunarodni sud pravde naređuje Izraelu da preduzme hitne mere kako bi se sprečio genocid tiču se zahteva da Izrael mora da preuzme sve mere moguće kako bi sprečili bilo koje radnje koje bi se mogle smatrati genocidnim – uništenje Palestinaca kao nacije, ubijanje članova grupe, sprečavanje rađanja. Izrael mora da omogući hitnu humanitarnu pomoć i olakša uslove života, kontroliše ponašanje svojih vojnika, koji se mogu videti kako uživaju u uništavanju kuća i ubijanju Palestinaca u Gazi.

Prema datim odlukama Izrael mora da kazni sve vladine funkcionere koji podstiču na genocid, da sačuva sve dokaze koji su relevantni za tužbu Južne Afrike o genocidu, te da podnese izveštaj o radu na ovim merama sudu u roku od mesec dana od dana izdavanja ove naredbe.

Reakcije o presudi su podeljene. Dok pojedini slave odluku kao konačno priznanje nepravde prema Palestincima u proteklih 75 godina, drugi naglašavaju da presuda potvrđuje beskorisnost i licemernost međunarodnog suda pogotovo zato sto presuda nije eksplicitno pozvala na obustavu vatre.

Ipak, Izrael i dalje nastavlja sa svojim vojnim aktivnostima.

Praktično u isto vreme kad je presuda najavljena, Izrael je objavio da je 12 zaposlenih od desetina hiljada angažovanih u Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice učestvovalo u napadu na Izrael 7. oktobra. Pomenuta organizacija trenutno pomaže više od 5.6 miliona Palestinaca na Zapadnoj Obali i onih raseljenih Palestinaca u Siriji, Libanu i Jordanu.

Odmah nakon ove izjave, Amerika, Kanada, Australija, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija i Švajcarska su odlučile da povuku financijsku podršku UN organizaciji. Pomenute države nisu promenile svoj stav prema Izraelu nakon presude o sprečavanju genocida.

A.M.

Prethodni članak

U prilog antikapitalizmu — Antiautobiografija Todora Kuljića

Lista koju će domaće vlasti proglasiti za deo „antisrpske zavere“: Srbija sve korumpiranija

Sledeći članak