Napad na BLOK je napad na javni interes

Orkestrirani pokušaji zastrašivanja neće nas pokolebati u našem radu i našoj borbi za javni interes, izjavile su u svom proglasu članice organizacije BLOK povodom sinoćnjeg napada na prostorije galerije koju vode.

Noćas su nepoznati počinitelji izveli akciju lepljenja plakata na galeriji BAZA u zagrebačkom kvartu Trešnjevka sa pretnjama koje su imale za cilj da zastraše njihove zaposlene, ali i članove i članice, kao i njihovu publiku.

U proglasu koji su članice organizacije BLOK koja vodi galeriju BAZA objavile u toku dana pomenuti napad dovodi se u vezu sa nedavnim javnim konkursom za direktora Muzeja grada Zagreba, na kojem je za novu direktorku odlukom većine članova Upravnog odbora izabrana njihova članica, kustoskinja Ana Kutleša:

„Povodom javnog natječaja za ravnatelja Muzeja grada Zagreba medijima se šalju različita anonimna pisma s klevetničkim dezinformacijama vezanim uz organizaciju BLOK. Ta huškačka kampanja za posljedicu je imala noćašnju uličnu “akciju” lijepljenja provokatorskih plakata na našu trešnjevačku galeriju BAZA, kojom su nepoznati počinitelji pokušali zastrašiti naše zaposlenice, članove i publiku.“

Naime, ovakva odluka Upravnog odbora Muzeja grada Zagreba još pre nekoliko dana naišla je na protivljenje dela zaposlenih koji su, putem javnog pisma, kako izveštava portal Novosti izrazili svoje negodovanje činjenicom da nezavisna kulturna radnica može da postane direktorka, te istakli da Ana Kutleša nije najstručniji kandidat. „Napadi dolaze i iz nezadovoljnog dijela kulturne scene koji tako otvaraju prostor desničarskim ekstremistima“, objašnjava se u članku.

Kako se dalje objašnjava u njihovom saopštenju, u spomenutim pismima lažno se pokušava diskreditovati njihov dugogodišnji kustoski rad koji je godinama u nazad ne samo lokalno već i internacionalno priznat, nizom relevantnih međunarodnih nagrada:

„Naši napori za demokratizaciju umjetnosti, uključivanje lokalne zajednice u programe i izgradnju lokalne demokratski organizirane muzejske institucije, brojne izložbe, publikacije, festivali, obrazovni programi u srednjim školama i manjim sredinama, istraživanja urbaniteta i glasna kritika procesa privatizacije javnog prostora te zalaganje za poštene radne uvjete u kulturi i plaćeni rad proglašava se ’indoktrinacijom’“.

U proglasu se skreće pažnja da je kustoski kolektiv BLOK tokom svog kontinuiranog delovanja na lokalnoj sceni u poslednjih dvadeset godina postao jedna od najvažnijih organizacija za produkciju i istraživanje društveno-angažovane umetnosti, i da je njihov rad prepoznat u lokalnoj zajednici, umetničkoj i stručnoj domaćoj i internacionalnoj javnosti.  

„Ovakvi orkestrirani pokušaji zastrašivanja neće nas pokolebati u našem radu i našoj borbi za javni interes“, istakle su u proglasu.

Organizacija BLOK osnovana je 2001. godine kao kustoski kolektiv koji radi na demokratizaciji kulture i umetnosti, dovodeći u pitanje procese privatizacije kulture koji su postali dominantni obrazac u kapitalizmu. Kroz čitav niz istraživačkih, izlagačkih, izdavačkih i diskusionih programa i projekata postavljaju pitanje političke i umetničke edukacije, kao i uslova u kojima kulturne radnice i umetnici žive i rade.

Od 2016. vode prostor za umetnost i aktivizam BAZA, koji je smešten na Trešnjevci, najvećem zagrebačkom kvartu. Tokom 2018. pokreću dugoročni projekat Muzej susjedstva Trešnjevka koji radi u i sa lokalnom zajednicom, kroz izgradnju virtuelne zbirke, umetničke produkcije kao i pokretanjem različitih kulturno-umjetničkih i socijalno-angažovanih programa.

V.K.

Prethodni članak

Građani su svesni zagađenja vode, vazduha i tla, pokazuje istraživanje Polekola

Uhapšene jer su mural Ratka Mladića gađale jajima

Sledeći članak