„Ne damo ni L od litijuma“, poručeno je na protestu SEOS

Savez ekoloških organizacija Srbije organizovao je protest ispred Vlade Srbije, demonstranti su blokirali raskrsnicu i zatražene su ostavke premijerke i predsednika države.

Protest SEOS ispred Vlade, 27. novembar 2022; Foto: Savski nasip / Facebook

Protest zbog najava ponovnog pokretanja projekta kompanije Rio Tinto održan je juče ispred Vlade Srbije. Učesnici skupa zatražili su od predsednika i premijerke da podnesu ostavke, jer, kako su naveli, nisu sposobni da upravljaju državom, piše portal Insajder.

Protest je organizovao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) na godišnjicu prvog protesta protiv najavljene eksploatacije litijuma i otvaranje rudnika transnacionalne kompanije Rio Tinto u dolini Jadra, koja se nalazi u blizine Loznice.

„U medijima je jako vidljiva kampanja za otvaranje rudnika. Za ministarku nije ni upitno da li će ga biti, nego samo po kakvom će modelu biti sproveden. Bacaju prašinu u oči narodu pričom o fabrici baterija gde vlasnica Rio Save vidi dolinu Jadra kao sirovinsku bazu za tu fabriku. A nakon one izjave predsednika države da svakom ko je za našu inicijativu treba navući ludačku košulju šta mi više imamo da čekamo? Sve institucionalne metode smo iscrpeli i ostala nam je samo ulica“, prokomentarisao je za Mašinu Nebojša Petković, član udruženja Ne damo Jadar poziv uoči jučerašnjeg protesta.

Prema pisanju Insajdera, na poziv SEOS odazvalo se nešto više od 200 građana koji su oko 15 časova blokirali raskrsnicu kod Vlade Srbije u centru Beograda.

„Ne damo rudnik ni za šta na svetu. Nećemo ni L od litijuma u Srbiji. Jadar nikad neće prihvatiti rudnik“, poručila je sa govornice ispred zgrade Vlade Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar.

Predsednica SEOS Ljiljana Bralović ocenila je da bi otvaranjem rudnika Rio Tinto bile zagađene 154 reke u Srbiji.

Predsednik udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović ocenio je da je jedino rešenje da predsednik i premijerka Srbije podnesu ostavke i da Skupština Srbije bude raspuštena, jer, kako je rekao, nisu sposobni da vladaju Srbijom.

Povod za protest su skorašnje izjave zvaničnika koje upućuju na zaključak da vlasti nisu odustale od Rio Tinta, ali i to što meštani preko tri meseca čekaju odgovor na zahteve koji je trebalo da budu ispunjeni samim poništavanjem prostornog plana za Loznicu u koji je bio upisan projekat Jadar.

Podsetimo, Skupština grada Loznice je 16. decembra stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana u kom je bio ucrtan i rudnik litijuma u Jadru. Odluka je donesena na osnovu toga što je Udruženje Ne damo Jadar početkom novembra Skupštini Loznice predalo inicijativu da se iz Prostornog plana grada izbaci Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“, ali i neposredno nakon Vučićevih izjava da će Loznica ukinuti sporni prostorni plan. Ukidanje prostornog plana protumačeno je kao delimična pobeda protesta i blokada saobraćajnica širom Srbije, ali i dočekano sa rezervom, uz pretpostavku da vlasti samo kupuju vreme do izbora.

Ukidanjem prostornog plana je trebalo da bude ukinuto i punomoćje Puteva Srbije kompaniji Rio Tinto da radi projektnu dokumentaciju i da otkupljuje parcele na trasi puta i pruge koji su projektovani za potrebe rudnika, konstatuje Petković. To se, ipak, nije desilo, već se radnje na projektovanju i pripremi puta nastavljaju.

A.J.

Prethodni članak

Ženska borba i kultura kolektivnog zaboravljanja

Policija je u Šapcu prošle godine postupila nesavesno, kaže zaštitnik građana

Sledeći članak