„Neće proći“: održan protest protiv dizanja spomenika učesnicima Novosadske racije

Nekoliko stotina građana je javnim okupljanjem izrazilo protivljenje gradnji spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“, među kojima su i nacisti i kolaboracionisti.

Protest protiv postavljanja spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“održan je 11. jula na Limanu, na poziv organizacije Antifašistički front „23. oktobar“. Podsetimo, gradnja spomenika je počela pre desetak dana, uprkos protivljenju javnosti.

Kako piše portal 021, građani su na početku protesta zalepili spisak nevinih žrtava na postament spomenika, nakon čega su im se obratili Miloš Perović, aktivista Antifašističkog fronta „23. oktobar“, Daško Milinović, aktivista i radijski voditelj i aktivistkinja Biljana Maričić.

„Ovaj spomenik može biti samo spomenik beščašću, nemoralu i izdajstvu onima koji ovom zemljom vladaju tri decenije”, izjavio je Perović, poručujući da se: „Oni koji su u protekle tri decenije pod imenom tranzicije izvršili temeljnu pljačku ekonomije i postali vladajuća klasa novonastalog društva se na sve načine trude da nove generacije nikada ne saznaju da je ovaj narod imao snage, znanja i volje da se prvo suprotstavi nacifašizmu, tom najvećem zlu u istoriji čovečanstva, a potom i izgradi društvo koje je bilo stotinu puta pravednije od društva u kom danas živimo“.

Milinović je podsetio na to da je Novi Sad uspeo da preživi fašističku torturu tokom Drugog svetskog rata kao zajednica, izdigne se iznad podela i kazni odgovorne, ali: „Onda su došli neki drugi ljudi koji ne dele te vrednosti i koji su u nacionalnim torovima podelili sve nas da bi nas lakše opljačkali. Pokušavaju da inficiraju ove rane”, izneo je u govoru.

Maričić je pročitala spisak 10 ratnih zločinaca za koje je Antifašistički front „23. oktobar“ ranije utvrdio da se nalaze među licima kojima se podiže spomenik, a u koje spadaju i organizatori i izvršioci Novosadske racije. Izgradnji spomenika protivi se i veliki deo opozicije.

I.K.

Prethodni članak

„Radimo na ivici gladi i izdržljivosti!“ saopštava sindikat radnika Pošte „Sloga“

Antigona ispred vrhovnog suda iliti kako je lako tuđim matericama decu rađati

Sledeći članak