Nijedan voz neće saobraćati u Nemačkoj, poručili su iz železničkog sindikata uoči štrajka

U borbi za povećanja plata u petak će rad obustaviti železnički radnici u Nemačkoj, kao i zaposleni na tri velika aerodroma.

Sindikat železnice i transporta – EVG najavio je jednodnevni štrajk za petak, piše Deutsche Welle.

EVG zahteva 12% povećanja plata svojih 230.000 članica i članova. Razlog iza zahteva su inflacija i porast troškova života.

Štrajk, koji će početi u 3 sata ujutru, uticaće na rad pedesetak železničkih kompanija među kojima je i državna Dojče Ban, koja je najveće železničko preduzeće u Evropi.

„Moramo da štrajkujemo jer poslodavac odbija da vodi konstruktivne pregovore“, saopštili su iz sindikata.

Dojče Ban je ponudio 5% povećanja i jednokratnu isplatu od 2500 evra, a iz njegovog odeljenja za odnose sa javnošću štrajk su okarakterisali kao beskoristan i nepotreban, odnosno kao reklamnu kampanju EVG koja se takmiči za članstvo sa suparničkim sindikatom, GDL-om.

Glavna pregovaračica EVG, Kozima Ingenšaj je povodom štrajka koji se organizuje pred trećom rundom pregovora sa Dojče Banom poručila da „nijedan voz neće saobraćati“ u Nemačkoj.

Prethodno je EVG štrajkovao zajedno sa sindikatom Ver.di 27. marta, kada su zaustavili veći deo autobuskog, železničkog i avionskog saobraćaja u zemlji.

Prošlomesečni štrajk su sindikati organizovali uoči treće runde pregovora Ver.di o povećanju plata za radnice i radnike u javnom sektoru.

Kako smo ranije pisali, iz sindikata Ver.di, koja zastupa 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, su saopštili da je treća runda pregovora propala.

Ver.di traži povećanje plata za 10,5% za zaposlene u javnom sektoru. Vlada je ponudila oko 8% i jednokratnu isplatu od 3.000 evra kako bi kompenzovala visoku inflaciju. Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, koja je u pregovorima zastupala Vladu, izjavila je da vlasti ne mogu da priušte više zbog tesne budžetske situacije.

Iako ovog puta nema dogovora između dva velika sindikata o zajedničkom štrajku, ipak će zaustavljanje rada na železnici koincidirati sa štrajkom Ver.di na tri aerodoroma.

Ver.di je pozvao na štrajk koji će se održati u četvrtak i u petak na aerodromima u Dizeldorf, Hamburgu i na aerodromu Keln/Bon.

Razlog za štrajkove su pregovori između sindikata i Saveznog udruženja kompanija za bezbednost u vazduhoplovstvu (BDLS) o bonusima za noćne smene, rada subotom, nedeljom i za vreme državnih praznika.

Radnici se bore i za bolji kolektivni ugovor o plaćanju prekovremenog rada za obezbeđenje i uslužno osoblje na aerodromima.

Prethodni članak

Zasad sprečen nastavak kopanja na Savskom nasipu

130 dana na barikadama, poništena građevinska dozvola za MHE Besko

Sledeći članak