Nova koalicija levice i savez oko Makrona praktično izjednačeni u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj

Rezultati prvog kruga izbora za Narodnu skupštinu sugerišu mogućnost da Ensemble!, koalicija oko Makrona, ostane bez apsolutne većine.

Izbori za Narodnu skupštinu u Francuskoj obično se odvijaju u senci predsedničkih izbora koji se održavaju od jedan do dva meseca ranije. Entuzijazam birača takođe se uglavnom prepolovi, te uz nisku uzlaznost i osobenosti izbornog sistema stranka ili koalicija novog predsednika najčešće može da računa na većinu poslaničkih mesta.

Ove godine nova koalicija levice, NUPES, sa popularnim političkim veteranom Melanšonom na čelu snažno je zagovarala važnost parlamentarnih izbora i napravila narativ borbe protiv Makronovog neoliberalizma preko parlamenta. Melanšon, kome je malo falilo da na predsedničkim izborima uđe u drugi krug i da dobije šansu da pobedi Makrona, ranije je izjavio da će izbori za Narodnu skupštinu predstavljati „treći krug predsedničkih izbora“.

NUPES je sa levim političkim programom i deklarisanom spremnošću da se bori za sistemske promene krenula na izbore sa ciljem da osvoji apsolutnu većinu u Skupštini i da sa takvim rezultatom izvrši pritisak na Makrona da prihvati vladu „kohabitacije“, odnosno Melanšona za premijera.

Međutim, put do apsolutne većine za NUPES otežan je na više nivoa. Jedna od tih prepreka je sam izborni sistem Francuske zbog kog se osvojeni procenat podrške neće direktno prevesti u broj poslaničkih mesta, i koji u datoj političkoj konstelaciji nudi prednost centrističkim kandidatima. Pored sistemskih prepreka, niska izlaznost od oko 47% takođe ne ide u korist levice.

Dostupni rezultati prvog kruga pokazuju da je NUPES osvojio 25,65%, a Ensemble! 26,75% glasova. Drugi krug se održava za nedelju dana, a ono na šta levica može da računa je da će u parlamentu biti brojna i snažna opozicija Makoronovom Ensemble!-u, koja bi mogla da bude uskraćena za apsolutnu većinu i primorana da bira koalicionog partnera.

A.J.

Prethodni članak

Međunarodne organizacije upozoravaju na značajan rast eksploatacije dečjeg rada

Kad javne ustanove rade u korist multinacionalnih kompanija: Zašto je dozvoljeno Koka Koli da svoj novi brend Rosa Homolje promoviše u strogo zaštićenoj Rajkovoj pećini?

Sledeći članak