Očajni građani i zabrinuti stručnjaci: ne nazire se kraj požaru na deponiji u Vinči

Deseti dan od izbijanja požara na gradskoj deponiji u Vinči dim i dalje truje Beograđane

Tokom vikenda za nama dim sa gradske deponije širio se Beogradom uprkos tome što su čelnici pre gotovo nedelju dana objavili da je požar stavljen pod kontrolu. Društvene mreže i medijske redakcije su proteklih dana bile preplavljene fotografijama zadimljenog vazduha u naseljima u blizini Vinče i gustog dima na samoj deponiji.

Nasuprot tome, Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine je u nedelju saopštio da je vazduh u Beogradu tokom noći sa subote na nedelju bio „pretežno dobar“.

Saopštenju Gradskog sekretarijata prethodila je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, održana u subotu. Na njoj je odlučeno da Sekretarijat za zaštitu životne sredne, Gradski zavod za javno zdravlje i Beo čista energija d.o.o. ubuduće vrše kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha u gradu i dostavljaju izveštaje Gradskom štabu za vanredne situacije, javila je Beta, a preneo N1.

Podsetimo, Beograd je čitave nedelje bio preplavljen dimom sa deponije, a brojne organizacije, uključujući i one okupljene u mrežu Ekološki ustanak, zahtevale su od gradskih vlasti da počnu na vreme da obaveštavaju građane o tačnim dešavanjima na deponiji, zdravstvenim rizicima i metodima prevencije. U nedostatku zvaničnih preporuka pokret Ne davimo Beograd je čak izdao smernice za ponašanje stanovništa u situaciji povećanog zagađenja usled požara.

Dok deponija gori, veliku zabrinutost građana izazivaju komentari zdravstvenih radnika i stručnjaka za zaštitu životne sredine. Pulmolog Dejan Žujović je, primera radi, još početkom prošle nedelje u izjavi za Danas ocenio da će do kraja meseca doći do povećanja broja moždanih i srčanih udara kod Beograđana uzrokovanih udisanjem dima, a na duži rok i do povećanja učestalosti karcinoma pluća, naročito kod stanovnika Vinče i okoline.

Branko Milićević, sekretar Grupe eksperata za gas u Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) je za Balkan Green Energy News objasnio na koji način tokom sličnih akcidenata nastaju dioksini i furani, kancerogene supstance na čije prisustvo je ovih dana upozorilo nekoliko stručnjaka. On je potvrdio da se ova jedinjenja  sigurno oslobađaju tokom aktuelnog požara i dodao da ne bi bio iznenađen ako bi se utvrdilo i prisustvo drugih postojanih organskih zagađivača, iliti POPs čestica (eng. persistent organic pollutants – POPs). Milićević je upozorio na to da će ovi kancerogeni nusprodukti nekontrolisanog sagorevanja, čiji je period poluraspada i do 15 godina, biti prisutni još dugo, nadovezavši se na apele kolega da se uvede njihovo merenje.

Ono čemu, po navodima medija, zasad svakako svedočimo je upadljiv rast učestalosti respiratornih tegoba.

Žujovićeve i Milićevićeve izjave, te svedočenja pacijenata, u suprotnosti su sa inicijalnom ocenom iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u kom je, po izbijanju požara, navedeno da je zagađenje “bilo kratkotrajno i da koncentracije nisu bile visoke”, kao i sa jučerašnjom procenom kvaliteta vazduha iz saopštenja Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Zabrinuti i višestruko iziritirani građani su zato tokom proteklog vikenda organizovali i prvi protestni skup. Kako izveštava Direktno, stanovnici jednog od najugroženijih naselja, Mirijeva, okupili su se u subotu da bi skrenuli pažnju na muke koje im zadaje dim koji udišu i zahtevali od vlasti ekspeditivnije rešavanje ovog opasnog problema.

I.K.

Prethodni članak

Suprotna viđenja rasta minimalne zarade – od 1900 do 7000 dinara više tokom sledeće godine?

Erdogan pod pritiskom

Sledeći članak