Opozicija i zvanično od Vučića traži parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine

Predstavnici opozicionih stranaka koje su tehnički organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ su danas u Predsedništvu Srbije predali i zvaničan zahtev za održavanjem vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

„Imali smo vrhunac nasilja u maju ove godine. To nasilje je institucionalno, pravno, verbalno i ne jenjava. Juče smo imali priliku da vidimo nasilje nad našim kolegom Predragom Voštinićem iz Lokalnog fronta, Zdravkom Ponošem“, rekao je Zoran Lutovac, narodni poslani i predsednik DS obraćajući se medijima ispred Predsedništva.

Kao predstavnik opozicionih stranaka koje su predale zahtev za raspisivanje izbora Lutovac je podsetio da prema istraživanjima polovina građana Srbije podržava zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ a da je među njima i petina onih koji podržavaju aktuelnu vlast.

On je rekao i da ove grupacije traže izbore kako bi ispunili zahteve protesta koje vlast ignoriše.

„Srbija se nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi“, stoji u dokumentu koji je podnet kao zahtev za raspisivanje izbora.

„Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtevi građana koji protestuju mesecima su ignorisani. Potrebni su nam odgovorni ljudi u politici koji će rešavati probleme umesto što ih ignorišu“, navodi se u dokumentu.

Dokument predlaže da se ta kriza razreši institucionalnim putem – uz pomoć slobodnih i poštenih izbora, što prema podnosiocima zahteva podrazumeva potpunu primenu svih preporuka OEBS-a o izbornim uslovima sa kojima su se nadležni državni organi, institucije i tela odavno upoznali, ali ih nisu primenili, kako se kaže.

„Više puta ste u javnosti ponovili da ste spremni za raspisivanje izbora onog trenutka kada iz opozicije dobijete takav zahtev. Takav zahtev ste već više puta javno dobili od gotovo svih poslaničkih grupa opozicije u parlamentu. Ovim putem, mi Vam formalno upućujemo taj zahtev i očekujemo da odgovor dobijemo što pre i da nas, nakon konsultacija sa nadležnima, obavestite o tome kada bi ovi izbori trebalo da budu održani“, stoji u zahtevu.

Podsećamo da su protesti „Srbija protiv nasilja“ započeti ubrzo nakon dva masovna ubistva početkom maja koja su duboko uzdrmala društvo. Kao tehnički organizatori protesta su se nametnule opozicione poslaničke grupe: Demokratska stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni. Njima se pridružuje i stranka Srbija centar (SRCE) koja deluje van parlamenta.

Pre nedelju dana ove političke organizacije su započele i blokadu rada parlamenta kada su i prvi put svi zajedno izneli zahtev za raspisivanjem parlamentarnih i beogradskih izbora. Iako su predstavnici vlasti u svojim izjavama deklarativno prihvatili ovaj „poziv“ do zvaničnog odgovora ili institucionalnih konsultacija još uvek nije došlo.

M.M.

Prethodni članak

Srbija protiv nasilja: Napad na Voštinića je manifestacija politike terora

Psihijatri: Rešenje uvek postoji

Sledeći članak