Osuda udruženja zbog prekinute izložbe u Oficirskom domu u Nišu: nedopustivo ponašanje predstavnika vlasti

Bahato ponašanje predstavnika gradske vlasti Grada Niša, govori o neznanju, neprofesionalizmu i nepoštovanju rada lokalne institucije kulture (GSLU), ističe se u zajedničkom saopštenju.

Međunarodno udruženje likovnih kritičara – AICA-Srbija, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Stanica – Servis za savremeni ples i Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), najoštrije su osudili odluku predstavnika Gradske uprave Grada Niša i potpredsednice Vlade Srbije i ministarke Zorane Mihajlović o prekidu izložbe umetnika Radoša Antonijevića „O koristi i šteti istorije za život” u Oficirskom domu u Nišu, kako bi se organizovao sastanak ministarke sa načelnicima okruga na temu energetske efikasnosti.

Naime, Gradska uprava grada Niša je izložbu postavljenu u prostoru Oficirskog doma, u trajanju od 13. maja 2021, i koja je predviđena da niškoj publici bude dostupna do 11. juna ove godine, bez ikakve ranije najave – prekinula i sklonila, kako bi u istom prostoru bio organizovan sastanak između potpredsednice Vlade Srbije i ministarke Zorane Mihajlović i 29 načelnika okruga iz cele Srbije.

U obrazloženju stoji da sastanak nije bio ranije najavljen ni organizatoru izložbe Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU), a ni autoru izložbe, umetniku Radošu Antonijeviću, profesoru na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Kako je objašnjeno, „zbog tehnički zahtevne montaže i demontaže čitave instalacije umetnik Radoš Antonijević je doneo ispravnu odluku da se izložba prekine i njeno trajanje skrati“.

Ono što je u čitavoj situaciji najmanje jasno je zbog čega je sporni sastanak organizovan baš u ovom prostoru, proteklog 24. maja, kada je mogao biti organizovan u bilo kom drugom, slobodnom prostoru, u Nišu ili u Srbiji. Dodatno, kako se ističe u obrazloženju saopštenja,  sastanak nije bio ranije najavljen ni organizatoru izložbe GSLU, a ni autoru:

„Najnoviji događaj prekida izložbe Radoša Antonijevića zarad sastanka koji je mogao biti organizovan u bilo kom drugom prostoru u Nišu ili u Srbiji, ukazuje na nedopustivo ponašanje predstavnika gradske vlasti Grada Niša, koje govori o neznanju, neprofesionalizmu i nepoštovanju rada lokalne institucije kulture (GSLU), a takođe i o nepoštovanju prema samom autoru i njegovom delu, kao i prema celokupnom polju kulture.“

Galerija savremene likovne umetnosti Niš još od 2017. godine za svoj izlagački program koristi zgradu Oficirskog doma kao privremeno rešenje, budući da je iseljena iz Galerije Srbija zbog restitucije. Kako iz udruženja podsećaju, tadašnja gradska vlast je obećavala da će kupiti i obezbediti novi galerijski prostor koji bi mogao da bude pandan Galeriji Srbija, što se još uvek nije desilo.

AICA-Srbija, ULUS, SULUV, Stanica i NKSS su u saopštenju uputili i zahtev da se umetniku Radošu Antonijeviću i kustosima GSLU uputi javno izvinjenje, kao i da se umetnik finansijski obešteti i da mu se obezbedi naknadni termin za izlaganje u ovoj ili narednoj godini uz kompletno finansiranje izložbe.

Tom prilikom su nadležne javno podsetili da je neophodno da Galerija savremene likovne umetnosti dobije svoj stalni izlagački prostor, ali i da „umetnicima ne sme biti ugroženo pravo rada i izlaganja zbog aktivnosti poput sastanaka jednog ministra“.

Budući da je izložba umetnika Radoša Antonijevića planirana u godišnjem programu GSLU za 2021. godinu koji podržava i Ministarstvo kulture i informisanja RS, apel udruženja istovremeno je upućen i resornom ministarstvu i Gradskoj upravi Grada Niša da hitno reše problem prostora ove galerije.

V.K.

Prethodni članak

Dr Mirjana Dokmanović: Izmene Zakona o sezonskom radu ne idu u koristi ni radnicama ni radnicima već samo poslodavcima

„Izbori odmah!”: 40.000 ljudi na ulicama Ljubljane

Sledeći članak