Otvoreno pismo Sindikata lekara i farmaceuta građanima Srbije

Izvor: Izvor: pixnio.com

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije se obratio građanima i građankama Srbije otvorenim pismom u kojem upozorava da je „zdravstvena sitaucija u državi alarmantna“. Iz sindikata pozivaju na solidarnost sa zdravstvenim radnicima i radnicama koji su na izmaku snaga.

Svakodnevni, zvanični, podaci o visokom broju novozaraženih i preminulih od posledica koronavirusa pokazuju da epidemiološka situacija u Srbiji nije zavidna. Za razliku od vlati koja nastavlja da okrivljuje građane za ovu situaciju, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) traži pomoć građana:

Potrebni ste nam za prevenciju i zaštitu. Nosite maske, održavajte fizičku distancu, perite ruke.

Krizni štab je uveo nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa. Međutim kako kažu iz SLFS-a one se kasno uvode, a „politizacija svake moguće aktivnosti, dihotomija informacija i netransparentnost su nas doveli do ivice“.

Dok god bude bitno hvaliti se sa onim „šta je urađeno“, i stavljati u prvi plan i politiku, svi smo na jednom istom respiratoru, kaže se u saopštenju SLFS-a.

Iz ovog sindikata upozoravaju da sada nema nazad i da je ovo što nam se dešava realnost.

Nema UNDO, nema premotavanja, reklama, već jedan REALNI film koji se snima u sadašnjem vremenu, bez napisanog scenarija. Budimo država u kojoj su građani i zdravstveni radnici, lekari i pacijenti napisali ,„srpski scenario“, sa srećnim krajem.

Oni pozivaju i na razumevanje lekara i medicinskih sestara. Stav ovog sindikata je da nije medicinsko osoblje krivo za situaciju već višegodišnje urušavanje zdravstvenog sistema, „broj testova je problem, nisu laboranti problem, imamo stručnost, problem su direktive, političke odluke za vreme ovakve epidemije su problem, manipulacija informacijama je problem“. Ipak, oni poručuju da možemo računati na njih:

Umorni smo, iscrpljeni, ali ne odustajemo. Tu smo svaki dan i noć.

Podsećamo da je predsednik SLFS-a, Rade Panić, nedavno za Mašinu već govorio o teškom položaju zdravstvenih radnika i radnica.

Na kraju saopštenja iz sindikata poručuju da su „na izmaku snaga“ i da ovo možemo da prebrodimo samo zajedničkim snagama.

Ljudi ispred politike. Život ispred politike. Čuvajte sebe da sačuvate vaše bližnje. Čuvajte nas, da sačuvamo vas, zaključuje se u saopštenju SLFS-a.

M.M.

Prethodni članak

Julski protest i postupanje policije

„Naša društva dele veliki broj socijalnih i ekonomskih problema“. Stranke levice iz Srbije, Hrvatske i Slovenije pozivaju na regionalnu solidarnost

Sledeći članak