Pobeda sindikata u Muzeju umetnosti Filadelfije ogroman uspeh u organizovanju muzejskih radnica i radnika u SAD

Sindikat Muzeja umetnosti Filadelfije je posle devetnaest dana štrajka uspeo da ostvari sve svoje zahteve za poboljšanje radnih uslova. Ova pobeda sindikata je ohrabruđujuća vest za rastući sindikalni pokret muzejskih radnica i radnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sindikat Muzeja umetnosti Filadelfije (Philadephia Museum of Art) i uprava muzeja postigli su dogovor koji usvaja sve zahteve zaposlenih nakon devetnaest dana štrajka.

Na štrajk se sindikat odlučio nakon dve godine neuspešnih pregovora sa upravom povodom sklapanja kolektivnog ugovora.

Početak štrajka je korelirao sa pripremama velike izložbe čuvenog impresioniste i foviste Anrija Matisa (Henri Matisse). Ovakvim potezom sindikat je osnažio sopstvenu pregovaračku poziciju budući da je time dovedeno u pitanje otvaranje blokbasterske izložbe. Uprava je pokušavala da održi aktivnosti uz pomoć menadžera, malobrojnih zaposlenih koji nisu članovi sindikata i nesindikalizovanih spoljnih saradnika i saradnica koje je naknadno uposlila.

Štrajkom i sindikalnim organizovanjem postignuti kolektivni ugovor će biti potpisan u trajanju od tri godine i podrazumeva postepeno povećanje plata zaposlenih za četrnaest odsto, uspostavljanje minimalne (u američkom sistemu godišnje) zarade u iznosu od 42 hiljade dolara, povećanje minimalne cene radnog časa na 16.75 dolara (u SAD plata za život iznosi 15 dolara po satu) za spoljne saradnike, uvođenje četvoronedeljnog roditeljskog odsustva, smanjenje udela zaposlenih u izdvajanjima za zdravstveno osiguranje (95 odsto troškova će snositi muzej), kao i niz „bonusa“.

Ugovor je izglasan sa 99 procenata podrške zaposlenih.

Muzej umetnosti Filadelfije je jedna od ključnih umetničkih kolekcija u SAD, međutim poslednjih godina je muzej potresao niz skandala nakon #MeToo pokreta, te je više direktora i menadžera podnelo ostavke ili bilo otpušteno.

Delom motivisani sprečavanjem rodno zasnovanog nasilja, a delom inspirisani osnaživanjem sindikata u Americi kao rezultata većeg prisustva socijalističkih politika u javnosti, zaposleni su formirali sindikat 2020. godine kada je i kao cilj postavljeno postizanje kolektivnog ugovora.

Poslednjih godina i meseci zaposleni su osnovali veliki broj sindikata u muzejima širom SAD, od kojih su oni u respektabilnim institucijama poput čuvenog „Vitnija“ (Whitney Museum of American Art) u Njujorku ili Muzeja lepih umetnosti u Bostonu (Museum of Fine Arts, Boston) već štrajkovali za bolje uslove rada.

L.M.

Prethodni članak

Lula 50,9%! Pored velike neizvesnosti u Brazilu, ostaje i velika nada

Pooštravanje kaznene politike za silovatelje: rešenje ili politički marketing?

Sledeći članak