Podneta krivična prijava protiv osobe koja je pretila aktivistima Omladinsko studentske akcije

Srđan Đurić iz Omladinsko studentske akcije (OSA), podneo je kritivičnu prijavu na sudu u Novom Sadu protiv osobe koja je pretila aktivistima štanglama, upucavanjem i ubijanjem.

Pretnje grupi aktivista Omladinsko studentske akcije upućene su na ulici nakon protesta „Most Da – ali na drugom mestu“ u Novom Sadu, koji je održan 26. februara.

Krivičnu prijavu protiv osobe koja je ativistima pretila „štanglama, upucavanjem i ubijanjem“ podneo je juče na sudu u Novom Sadu član OSA Srđan Đurić, o čemu je informisao javnost putem Fejsbuka.

„S obzirom da u politički montiranim procesima čekamo i po 12 sati u sudu, da nam se odredi ili ne odredi pritvor od 30 dana, i pošto tužilaštvo u takvim slučajevima odmah reaguje, podneli smo krivičnu prijavu i protiv lica koje nam je pretilo ubijanjem i štanglama pre mesec dana na pešačkom prelazu“, izjavio je Đurić na snimku koji je objavio na svom Fejsbuk profilu.

Đurić je jedan od aktivista koji su početkom marta privedeni, nakon što su prekinuli javnu sednicu na kojoj je Komisija za planove trebalo da razmatra primedbe građana na Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, aktiviravši dimne bombe i razvivši transparent „GUP je glup“.

Podsetimo, aktivisti, građani i udruženja već duže vremena se bore protiv donošenja novog Generalnog urbanističkog plana kojim bi, sudeći po osnovu stavova aktivista i stručnjaka, vlast zbrisala interese građana s mape Novog Sada.

Protest „Most Da – ali na drugom mestu“, posle kojeg su upućene pretnje aktivistima OSA, takođe je deo borbi novosađanki i novosađana za bolji grad.

Napad na aktiviste OSA nije jedini takav slučaj. U šumi na Fruškoj gori prebijen je aktivista Pokreta Odbranimo šume Fruške gore Petar Živanović uz podstrekivanje zaposlenog NP Fruška Gora, podsetili su iz Ekološkog fronta Novi Sad putem Fejsbuka.

Pored pretnji i napada, aktivisti trpe i druge vrste pritisaka. Sanja i Nebojša Petrić, suvlasnici kompanije Galens, podneli su niz tužbi protiv aktivistkinje Dragane Arsić i udruženja Pokret Odbranimo šume Fruške gore i Fruškać. Arsić i pomenuta udruženja ukazuju na protivzakonite radnje suvlasnika Galens u nacionalnom parku Fruška gora, gde je Sanja Petrić postala vlasnica imanja čiju je među proširila i na državno zemljište.

Aktivisti smatraju da su tužbe koje su podneli bračni par Petrić SLAPP, odnosno služe za pasivizaciju aktivista.

Novosadski aktivisti su skrenuli pažnju javnosti i na to da su pojedini članovi Komisije za planove u Novom Sadu, tela koje odlučuje o GUP-u tog grada, takođe bliski kompaniji Galens.

A.J.

Prethodni članak

Izglasana nova uprava ULUS-a za period od 2022. do 2025. godine

MASA: 100 evra i sramotnih 1000 dinara ponižavajući za mlade

Sledeći članak