Predstavljena Analize Zakona o klimatskim promenama Republike Srbije

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je 5. marta 2024. godine u Beogradu predstavio drugu Analizu Zakona o klimatskim promenama Republike Srbije.

Poplava u Ćereviću

Publikacija Analiza Zakona o klimatskim promenama Republike Srbije predstavlja drugi izveštaj o sprovođenju Zakona o klimatskim promenama Republike Srbije. RERI je 2022. godine objavio prvi izveštaj o sprovođenju Zakona o klimatskim promenama, tačno godinu dana nakon što je taj zakon usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije, navode iz RERI-ja.

Događaj koji je organizovao RERI okupio je stručnjake iz oblasti energetike i klimatskih promena, predstavnike državnih institucija, akademskih ustanova, međunarodnih organizacija i institucija, diplomatskog kora, kao i regionalnih i lokalnih organizacija civilnog društva, konstatuje se u pratećem saopštenju.

Uvodno predavanje na konferenciji posvećenoj analizi Zakona održala je Dr Lučka Kajfež Bogataj, profesorka na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, članica Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC), dok su na panelu učestvovali Dragana Radulović, rukovodilac Grupe za ublažavanje klimatskih promena u Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije, Bojan Gajić, programski direktor Platforme za energetsku tranziciju, Dr Ivan Simić, docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Mirko Popović, programski direktor RERI-ja.

Mnogi ne priznaju ni da klimatskih promena ima

Prof. dr Lučka Kajfež Bogataj, članica IPCC-a, održala je predavanje na temu: „Doprinos zemalja Jugoistočne Evrope ostvarivanju ciljeva Sporazuma iz Pariza – iskustva i preporuke“, javljaju iz RERI-ja. „Ona je upozorila prisutne na neizbežnost i ozbiljnost klimatskih promena, ističući da su one danas opipljive i opasne, a da je tendencija njihovog daljeg pogoršanja očigledna. Posebno je naglasila da se više ne može odlagati rešavanje problema, kao i da je zabrinjavajuće što se mnogi još uvek ne suočavaju ni sa postojanjem problema, a kamoli sa rešenjima. Dr Kajfež Bogataj istakla je da je svaka godina i svaki izbor od suštinskog značaja u ovom trenutku, s obzirom na to da se brzo približavamo tački bez povratka“, navodi se u saopštenju Regulatornog instituta.

Mirko Popović je istakao ključni značaj pravovremenog izveštavanja, ističući da kašnjenje u ovom procesu negativno utiče na razvoj politika, s obzirom na to da zastareli podaci ne omogućavaju adekvatno planiranje, navodi organizator. Ukazao je da je vidljiv napretkom u upostavljanju normativnog okvira za sprovođenje Zakona o klimatskim promenama, ali i podvukao da kašnjenje sa usvajanjem podzakonskih akata ima indikacije na primenu zakona. Popović je pozvao nadležne na to da se otvore ka građanstvu i stručnim organizacijama iz domena civilnog društva, te kritikovao čest izostanak odgovora ministarstava na poslate komentare.

Dragana Radulović, rukovodilac Grupe za ublažavanje klimatskih promena u Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije, je konstatovala  da ministarstvo ceni napore civilnog društva, pohvalivši sveobuhvatnu analizu koja je urađena u najboljoj nameri, jer tvrdi da su i zaposleni u Ministarstvu svesni da Zakon o klimatskim promenama ima svojih mana, kako je preneo RERI. Gospođa Radulović naglasila je da zakon sada postoji kao osnova koja se može unapređivati zajedničkim naporima, konstatuje se u saopštenju.

Radovi na Rakiti 2019. godine; Foto: Robert Kasumović / Mašina

Lokalnim samoupravama nedostaju i ljudstvo i sredstva

Bojan Gajić, programski direktor Platforme za energetsku tranziciju, istakao je nužnost podizanja nivoa svesti lokalnih samouprava, njihovo aktivno uključivanje u procese i upoznavanje sa njihovim obavezama, kažu iz RERI-ja. „Takođe je informisao učesnike da ljudi na lokalnom nivou nisu upoznati sa svim dostupnim sredstvima finansiranja, kao i da imaju nedostatak kapaciteta za izradu i sprovođenje projekata koji se finansiraju iz fondova EU. Na kraju je zaključio da moramo biti svesni klimatske hitnosti, jer smo već u zaostatku“.

Dr Ivan Simić, docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, je insistirao na neophodnosti da se gradovi razvijaju sistemski, kao i da se mora stati na put nesistemskom delovanju. On je takođe istakao da je važno da projekti budu transparentni u okviru zakonskog sistema, suprotstavljajući se donošenju legum specialum za potrebe određenih projekta, ukazujući na činjenicu da svaki lex specialis podriva sistem.

I.K.

Prethodni članak

Uticaj digitalizacije na rad je dobar tamo gde su radnici zaštićeni

Sutra projekcija filmova savremenih palestinskih umetnica: „Ova zemlja, sestro moja, jeste žena“

Sledeći članak