Najavljen protest u Kotežu zbog lošeg javnog prevoza

Izvor: nedavimobeograd.rs

Udruženje građana Kotež organizovaće protest za vikend zbog neredovnih polazaka autobusa na liniji 43 i svakodnevnog čekanja vozila i do 45 minuta.

U pismu koje su uputili gradonačelniku, zameniku gradonačelnika, predsedniku gradske opštine Palilula, Direkciji za gradski prevoz Beograda i GSP-u, zatražili su da se problem reši do četvrtka 8. avgusta.

Ukoliko problem ne bude rešen do naznačenog roka, održaće protest i privremenu blokadu saobraćaja u subotu 10. avgusta.

Problemi stanovnika Koteža posledica su dugogodišnjeg zanemarivanja javnog gradskog prevoza u Beogradu, odnosno privatizacije gradskog prevoza i javnog saobraćajnog preduzeća u glavnom gradu. Stanovnici leve obale Dunava već su imali problema i sa linijama 95 i 96 , a u prethodnih par godina protesti su iz istih razloga održavani u Višnjičkoj banji i Resniku.

Zbog izuzetno nekvalitetnog javnog gradskog prevoza, stanovnici udaljeni od centra često su odesčeni od ostalih delova grada i ne mogu da zadovolje potrebu za pouzdanim javnim prevozom do svog radnog mesta, zdravstvenih i obrazovnih ustanova i drugih mesta neophodnih za normalan svakodnevni život.

Kao alternativa daljoj privatizaciji javnog gradskog prevoza i insistiranja na korišćenju automobila, pojedini gradovi odlučuju se na javno finansiranje gradskog prevoza koji je besplatan i svima dostupan. Time se gradovi usmeravaju ka zadovoljenju potreba ljudi, a ne profitiranju od javnih dobara u koje spada gradski prevoz.

L.P.

Prethodni članak

„Stambeno je političko” – da li su drugačije stambene politike moguće u postojećim okvirima?, I deo

Razgovarajmo o demokratiji

Sledeći članak