Radnici PKC Wiring System-a su najavili štrajk, kažu da imaju najniže plate u celokupnoj industriji automobilskih kablova u Srbiji

Nakon juče održanog jednosatnog štrajka upozorenja koji nije naterao rukovodstvo da sedne za sto, radnici PKC Wiring System d.o.o. odlučili su da za 18. decembar zakažu generalni štrajk u skladu sa zakonom.

Kako ste juče mogli da čitate na Mašini, predvođeni fabričkim sindikatom „Sloga“, radnici PKC Wiring System d.o.o. u Smederevu i Požarevcu održali su juče jednočasovni štrajk upozorenja od 10 do 11 sati u izlaznom magacinu kompanije.

Kako je za naš portal rekao Ivan Ivković, predsednik štrajkačkog odbora u PKC-u radnicima nije bilo dozvoljeno da napuste magacin tokom štrajka a uz prisustvo obezbeđenja je radnicima zabranjena upotreba telefona.

Sindikat „Sloga“ je kasnije u svom saopštenju ovo potvrdio i dodao da su i tokom prethodnog vikenda vršeni pritisci na zaposlene, posebno na predstavnike Štrajkačkog odbora, sa pretnjama suspenzijom. Takođe, od sindikata je zahtevan spisak zaposlenih koji su učestvovali u štrajku, što im nije omogućeno, saopštila je „Sloga“.

„Budući da nema naznaka pozitivnih promena ili pregovora, Štrajkački odbor je odlučio da 18. decembra započne generalni štrajk u skladu sa zakonom. Glavni zahtevi radnika uključuju povećanje neto zarada za 32 posto, povećanje regresa za godišnji odmor, povećanje iznosa za topli obrok, uvođenje platnih razreda, poboljšanje uslova rada, povećanje godišnjeg odmora, i ukidanje procedure čekiranja radnika za fiziološke potrebe“, navodi se u saopštenju.

PKC Wiring System, proizvođač kablovskih snopova za industriju komercijalnih vozila, ima svoje pogone u Smederevu i Požarevcu i prema tvrdnjama radnika imaju zarade koje su, najniže u celokupnoj industriji u Srbiji koja se bavi proizvodnjom automobilskih i kamionskih kablova.

M.M.

Prethodni članak

Proizvodnja hrane širom sveta će biti ugrožena i ako se globalno zagrevanje zaustavi na 1.5°C

Što je komunizam danas

Sledeći članak