Građani koji brane Savski nasip očekuju ostavku sekretara za urbanizam Marka Kulića

„Mi smo mu spremili ostavku, on samo treba da je potpiše“, kažu za Mašinu građani koji ni 22. maja nisu uspeli da dobiju prijem kod sekretara ni uvid u dokumentaciju na koji imaju zakonsko pravo.

Grupu građana koji su u ponedeljak, 22. maja, pokušali da ostvare sastanak sa gradskim sekretarom za urbanizam obezbeđenje je sprečilo da uđu u prostorije gradske uprave. Sekretar se prethodno, u petak 19. maja, nije pojavio na sastanku koji je građanima sam zakazao.

„Mi smo u prošlu sredu bili ovde i tad nam je Marko Kulić, gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove, rekao da dođemo u petak u 11 i da će namo onda dati odgovor, pružiti na uvid dokumente koje tražimo“, kaže za Mašinu jedan od građana, Dušan Čavić. Kako dodaje:

„U petak smo bili ovde i videli ga u kancelariji. On je izašao iz kancelarije, rekao: ‘Vraćam se za tri minuta‘ – i nikad se nije vratio“.

„Zato smo došli danas. Najavili smo se mejlom sekretarijatu i po prvi put se desilo da nas na ulazu u gradsku upravu obezbeđenje fizički onemogući da uđemo u zgradu i odemo na deveti sprat gradske uprave, gde se nalazi sekretarijat“.

Podsetimo, grupa građana ima zakonsko pravo da ostvari uvid u predmetnu dokumentaciju jer ima status stranke u postupku. Ipak, gradska uprava Grada Beograda im već dva meseca onemogućava da ostvare ovo pravo.

„Mi već nedeljama kao grupa građana koja ima status stranke u postupku pokušavamo da izvršimo uvid u spise predmeta po kome je grad dobio odobrenje za izvršenje radova“, izjavio je za Mašinu Branislav Tomić, jedan od stanara novobeogradskih blokova koji se organizovano suprotstavljaju ugrožavanju nasipa kopanjem kanala za potrebe splavara. Kako su ranije objasnili za Mašinu, najdalje što su stizali je kancelarija sekretarice u Sekretarijatu.

U sredu, 17. maja, građani su uspeli da na svoje prisustvo skrenu pažnju gradske uprave plešući i dubeći na glavi u pomenutoj kancelariji, odlučni u tome da ostane tamo dok ih sekretar ne primi. Kulić (za koga je u tom trenutku na sajtu gradske uprave stajalo da vrši dužnost podsekretara) je tom prilikom izjavio da se još nije uputio u predmet i zakazao građanima za 19. maj sastanak na kom se, međutim, nije pojavio.

„Dolazim za pet minuta, evo ti novine, nešto pronađi“

Aleksandar Salapura iz udruženja „Za naš kej“ potvrđuje Čavićeve reči i precizira:

„Sekretar se pojavio, izašao je iz svoje kancelarije u 11:03 i rekao: ‘Evo me, dolazim za tri minuta’ – i nije ga bilo dva sata. Mi smo ga čekali, bili smo u kancelariji kod njegove sekretarice Dese, ali ona nije uspela da dođe do njega, i onda smo mi na kraju cele te predstave rekli: ‘E, sad mi vama zakazujemo sastanak za ponedeljak u osam časova’“.

Nakon što se nije vratio „za tri minuta“ u petak, Kulić nije kontaktirao građane. „Ja sam slao i mejl, pokušavao i telefonom, ali čovek je nestao bez traga. Od petka u 11 ga više nema i ne znamo kada će se pojaviti“, dodaje Tomić.

Pored toga što su o tome da će doći u ponedeljak u osam građani usmeno obavestili Kulićevu sekretaricu, građani su gradskoj upravi poslali i mejl (na koji nisu dobili odgovor). Pokušaj da u ponedeljak održe sastanak sa sekretarom Tomić smatra izrazom dobre volje građana:

„Očekivali smo da će on, ako je stvarno postojao opravdani razlog za to da se u petak ne pojavi, danas doći. Međutim, to što se ni danas nije pojavio pokazuje da nije u pitanju nikakva neodložna aktivnost, nego njegov hir i samovolja da nam ne omogući ono na šta po zakonu imamo pravo“.

Uvid ili ostavka?

Nije najjasnije po kom osnovu je građanima ulaz u gradsku upravu potpuno onemogućen. Okupljeni su odgovorili da ne znaju da li postoji pravni osnov za to da obezbeđenje spreči građane da stupe u prostorije gradske uprave, jer im isti nije predočen. Jedan od njih je, ipak, uspeo da „promakne obezbeđenju“, kako se izrazio Čavić, i stigne na deveti sprat.

„Obezbeđenje nije htelo da nas pusti ali sam ja jednostavno prošao i otišao gore. Njega zaista nije bilo u kancelariji. Sekretarica je rekla da će mu preneti sve, a ja sam njoj rekao ‚Vidimo se ubrzo‘“, konstatuje Aleksandar Salapura, koji je sekretara čekao oko sat vremena.

Građani nameravaju da ponovo pokušaju da izvrše uvid u relevantnu dokumentaciju u sredu od osam do deset časova, u periodu u kom u gradskoj upravi postoje „otvorena vrata“ za stranke.

U međuvremenu su na pisarnici predali i predlog Kulićeve ostavke. „Mi smo odštampali ostavku sa obrazloženjem i sada čekamo da je on potpiše“, kaže Salapura. U obrazloženju kao razlog za podnošenje ostavke stoji neizvršavanje radnih obaveza.

„Mi stvarno očekujemo da će ili gospodin podneti ostavku ili da ćemo dobiti uvid u dokumentaciju jer trećeg nema.“, konstatuje Tomić.

„Ovo je naš grad. Mi smo građani ovog grada koji plaćamo sve poreze, doprinose, sve što se od nas traži, i ovo je naša gradska uprava, a mi nismo došli s ulice da nešto tražimo nego postoji zakonski okvir koji definiše prava stranke u postupku da izvrši uvid u sve papire koji se tiču kopanja po nasipu, što smo danas i pokušali da uradimo po ko zna koji put. Fizički nam je to onemogućeno“, objašnjava Čavić.

„Ovo je bruka i sramota za grad u kome živimo, bez obzira ko je na vlasti. U ovom trenutku me ne zanima da li je to Mika, Pera ili Žika, ali ovakav odnos prema građanima svedoči u tome u kakvom sm mi dubokom ‚kanalu‘ u trećoj deceniji 21. veka“, ocenjuje Čavić. Po njegovi, rečima, ostavka je jedini mogući moralni čin.

Upitan da li građani čekaju da Kulić podnese ostavku ili da ih primi, Salapura odgovara:

„Može da bira. Vidimo se u sredu u osam“.

I.K.

Prethodni članak

Razgovor o emocijama je stigmatizovan, naročito kada su dečaci u pitanju, smatraju srednjoškolci koji nude svoj predlog reforme škole

Potrebno je ukinuti prepreke sa kojim se suočavaju ukrajinske izbeglice u Moldaviji, poručuju organizacije civilnog društva

Sledeći članak