Srpska desnica postala deo vlasti u Vranju

Potpisivanje sporazuma u Vranju; Izvor: Srpska desnica / Facebook

Grupa građana „Jedinstveni za Vranje“, potpisivanjem sporazuma, postala je 22. organizacija koja je pristupila Srpskoj desnici, ultradesničarskoj nacionalističkoj organizaciji. Time je organizacija koju predvodi Miša Vacić postala deo vlasti na jugu Srbije.

Sporazum su juče potpisali Miša Vacić, predsednik Srpske desnice i Borivoje Antić, predsednik „Jedinstvenih za Vranje“. JZV su do sad bili deo vlasti u okviru liste SPS-a. Potpisivanje sporazuma o pristupanju Srpskoj Desnici znači da će od sada ta organizacija sa dva odbornika učestvovati u vlasti u Vranju.

Srpska desnica nastala je prošle godine, a za predsednika na osnivačkom kongresu jednoglasno je izabran Miša Vacić, bivši predsednik pokreta „1389“.

Pokret 1389 je bio ekstremno desničarska organizacija koja je organizovala niz nasilničkih akcija protiv LGBT populacije. Učestvovali su na mitingu „Kosovo je Srbija“ kada je zapaljena američka ambasada u Beogradu, kao i na mitinzima podrške haškim osuđenicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Krajem septembra 2009, Republičko javno tužilaštvo najavilo je da će na inicijativu Ministarstva pravde zatražiti od Ustavnog suda Srbije zabranu djelovanja Pokreta „1389“, međutim do zabrane nikad nije došlo.

Vacić je osuđivan zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije, držanje oružja i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti. I pored toga, radio je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju kao savetnika Marka Đurića.

Njegovi kontakti sa vlastima često dolaze u fokus javnosti, pa su tako na promociji filma „Miša“ (film o liku i delu Miše Vacića) bili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, njegov savetnik, ali i drugi ljudi bliski vlastima.

I.P.

Prethodni članak

Usvojene promene Krivičnog zakona. Uvedena doživotna kazna zatvora

Poziv za Facebook i Google da odrede svoje predstavnike u Srbiji

Sledeći članak