Sto dana uspešne borbe za Šodroš – aktivisti vlastima poručuju „Nećemo vam dozvoliti da deo grada date u ruke vašem ‚dvorskom‘ investitoru“

„Pod hitno morate prestati zloupotrebljavati novac poreskih obaveznika, sa rasprodajom neobnovljivih resursa i devastacijom prirode, zastrašivanjem i šikaniranjem građana. U suprotnom, mi ćemo našu borbu radikalizovati“, poručili su vlastima iz Šodroš survivor kampa u javnom pismu.

„Šodroš Survivor kamp“ je oformljen 12. juna kao aktivistička straža za odbranu ekološkog koridora i zaštitu Šodroša od seče šuma i izgradnje.

Kako su prilikom predavanja zahteva gradskim vlastima za zaštitu tog lokaliteta objasnili aktivisti: „Šodroš je jedina preostala autohtona šuma u Novom Sadu, zelena oaza gde možemo da se sklonimo od vrućine i betona, fabrika kiseonika u sve zagađenijem gradu, kao i stanište preko 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta“.

Uprkos statusu ekološkog koridora, kineska kompanija CRBC je zimus započela gradnju mosta na Šodrošu. Novosadske aktivistkinje i aktivsti, osim što žele da odbrane šumu, takođe osporavaju odluku vlasti da se gradi još jedan most unutar grada, a svoju kritiku su artikulisali i u vidu protest „Most da, ali na drugom mestu“.

Stoti dan aktivnosti Šodroš survivor kampa, aktivisti su obeležili menifestacijom, održanom 22. septembra, u okviru koje su proglasili „Slobodnu zonu Šodroš“.

„Zahtevamo da prestane institucionalno, političko i fizičko nasilje nad prirodom i građanima u Novom Sadu, kao i otimanje javnog dobra iz ruku građana, kako bi se namirile političke i koruptivne sprege“, saželi su tom prilikom cilj svoje borbe aktivstkinje i aktivisti Šodroš survivor kampa.

Prilikom proglašavanja Slobodne zone Šodroš aktivisti su podsetili na problem koji predstavlja Generalni urbanistički plan Novog Sada i ponovo su zatražili njegovo povlačenje, odnosno da se procedura izrade GUP ponovi „u skladu sa zahtevima građana i stručnjaka koji nisu ucenjeni i pod uticajem režima i investitora“.

Nakon 100 dana istrajne borbe Šodroš suvivor kamp se obratio i javnim pismom svim nivoima vlasti: gradu Novom Sadu, Autonomnoj pokrajini Vojvodine i Vladi Republike Srbije. U navstvku prenosimo otvoreno pismo Šodroš suvivor kampa u celosti.

A.J.

OTVORENO PISMO ŠODROŠ SURVIVOR KAMPA VLADI RS, VLADI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE I GRADONAČELNIKU NOVOG SADA MILOŠU VUČEVIĆU

U Novom Sadu, 22.9.2022.

Povodom minulih događaja, koji su se dogodili na Kameničkoj adi 16.09.2022. godine, kao i ranijih od pre tri meseca, Šodroš Survivor kamp se ovim otvorenim pismom obraća vama, predstavnicima građana zahtevajući još jednom da odmah odustanete od projekta “Novi Sad na vodi”.

Šodroš Survivor kamp je nastao kao fizička zaštita Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog poluostrva, tako će i ostati dok Novi Sad i građane koji u njemu žive ne ostavite na miru.

Mnogo puta smo obrazložili zašto smo protiv ovog i ovakvog projekta, pa se time u ovom pismu nećemo ni baviti, samo ćemo vas podsetiti da su se nezavisni stručnjaci i građani unisono i odavno izjasnili protiv.

Ova borba nije hir nas „zgubidana“, kako volite da nas nazivate, već pitanje javnog interesa i budućnosti ovog grada.

Ovim putem Vam poručujemo da se na Šodrošu, Kameničkoj adi i Ribarskom ostrvu neće ostvariti ništa od onoga što ste zamislili, a zamislili ste da od građana Novog Sada otmete javno dobro, obalu Dunava i prirodna pluća grada kako bi svoj prljavo stečen kapital pretočili u ovaj poguban i po svemu nakaradan projekat

Nećemo Vam dozvoliti da deo grada koji slobodno koriste svi građani ovog grada, date u ruke vašem ‚dvorskom‘ investitoru Galens Investu, onom koji ograđuje Nacionalni park, da bi gradili lukuzne stanove koje ćete prodavati onima koje ste davno ucenili – kasti novopečenih bogataša.

Pod hitno morate prestati zloupotrebljavati novac poreskih obveznika, sa rasprodajom neobnovljivih resursa i devastacijom prirode, zastrašivanjem i šikaniranjem građana. U suprotnom, mi ćemo našu borbu radikalizovati.

Ispred vas se isprečila grupa časnih, poštenih i solidarnih građanki i građana koji neće ustuknuti ni milimetar, a neće jer su to ljudi koji istinski vole ovaj grad i ovu zemlju, koji ne rade ovo iz bilo kakve materijalne koristi, što je za vas, verujemo nepojmljivo, već ovo rade pre svega zbog naraštaja koji dolaze, zbog svog grada i svoje zemlje.

Vama gospodo ostaje isključivo sila, kako bi nas pomerili odavde.

Ovaj put ćete morati poslati malo ozbiljniju silu na nas od vaših batinaša, kriminalaca i policije.

Niko i nijedna mašina neće zaorati ni pedalj područja koje branimo niti će ijedno drvo biti posečeno.

Ne uzdajte se u zimu, to nas sigurno neće oterati, jer zahvaljujući građanima koji nas podržavaju imamo sve što nam je potrebno da preguramo hladne dane koji dolaze. Ne uzdajte se ni u umor i pad morala, jer nas motiviše ljubav prema ovom gradu i prema našoj deci kojoj smo dužni da ne dozvolimo da ovaj grad pretvorite u betonski geto.

Mi smo ovde, budni i spremni da se borimo do samog kraja, ne štedeći sebe ni malo. Svakim danom nas je sve više u ovoj iscrpljujućoj borbi i koliko god mislili da ste moćni i nedodirljivi, zapamtite jedno: jedinu pravu i istinsku moć imaju građani u šta ćete se uveriti onog dana kada budete hteli da nas oterate odavde.

Naša borba je autentična, iskrena, plemenita i opšta dok je vaša primitivna, banalna i vođena patološkim motivima – zbog toga ćemo mi pobediti.

Do tada pozdrav.

Čekamo vas!

Šodroš survivor kamp

Prethodni članak

Rade Panić: Tek će na videlo isplivati mnoge stvari koje se dešavaju u psihijatrijskoj klinici „Dr Laza Lazarević“

Nikolina Pavićević, misli Kritički: “Bez kolektivnog rada ne možemo daleko stići”

Sledeći članak