Sve manji broj mladih upisuje fakultete

Broj upisanih studenata i studentkinja na državne i privatne fakultete smanjen je za 10 odsto, a diplomiranih za petinu, navode mediji.

Prema navodima lista „Blic“, koji se poziva na zvanične podatke Univerziteta u Beogradu, ove godine je upisano blizu hiljadu manje brucoša i brucoškinja od planiranog broja, što je najmanji broj budžetskih mesta u poslednje četiri godine. Istovremeno, povećan je broj samofinasirajućih studenata u odnosu na prethodnih pet godina.

Kao razlozi za smanjenje broja upisanih navodi se to da studenti upisuju ono što žele, a ne one fakultete na kojima ima slobodnih budžetskih mesta, kao i činjenica da u Srbiji ima manje dece, pa samim tim i đaka.

Tome međutim treba dodati i činjenicu da su troškovi studiranja, čak i u slučaju da deca studije upišu na budžet, previsoki dok je životni standard većine stanovništva u Srbiji nizak.

Studiranje, pored cene godine studija, za veliki broj studenata i studentkinja podrazumeva i troškove života u Beogradu ili nekom drugom univerzitetskom centru u Srbiji, iznajmljivanje stana, troškove prevoza, ishrane, knjiga itd. Iako podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se siromaštvo smanjuje, preko dve trećine građana kaže da teško ili sa velikim poteškoćama sastavlja „kraj s krajem“.

Isto važi i za podatke da su školarine u Srbiji ispod evropskog i svetskog proseka, jer one drastično prevazilaze platežne mogućnosti stanovništva. Tome u prilog svedoče i redovni protesti studenata protiv povećanja školarina, koje godinama pokazuju trend prilagođavanja obrazovanja tržišnoj logici.

I.P.

Prethodni članak

Kolektivno pregovaranje u Srbiji – šta bi moglo biti

Nadgledanje i prismotra radnika i radnica: novi načini kontrole

Sledeći članak